Cea mai frumoasă sinagogă din Bucureşti: Templul Coral

Templul Coral este o sinagogă a Comunității Evreilor din București, cel mai mare lăcaș de cult mozaic din oraș. Aceasta este situată în apropiere de Piaţa Unirii, pe Strada Sf. Vineri, făcându-se remarcată prin măreţia sa. Edificiul a fost construit în stil arhitectural mauro-bizantin în a doua jumătate a secolului al XIX-lea, între anii 1864-1866, după modelul Templului Leopoldstadter din Viena. Templul Coral din București a fost inclus pe Lista monumentelor istorice din Bucureşti în anul 2004.

Cea mai frumoasa sinagoga din Bucuresti-Templul Coral 1

Picture 1 of 10

Denumirea de Templu Coral vine de la faptul că are cor, o sinagogă neavând în mod normal acest element. Atunci când are, primește numele de templu „coral”. În lume sunt aproximativ 100 de temple corale.

Construirea templului s-a făcut la inițiativa lui Isaac Leib Weinberg, un evreu polonez din București, unul dintre liderii organizației “Comunitatea Cultului Israelit Modern” din București. Acesta a propus construirea unei sinagogi mari și impresionante aşa cum aveau marile capitale ale Europei.

Templul Coral a suferit numeroase devastări, fiind renovat de mai multe ori. Cu toate acestea, a trecut peste încercările timpului, înălţându-se astăzi semeţ în centrul capitalei.

La 21 iulie 1864 a fost pusă piatra de temelie, lucrările fiind aproape finalizate la începutul anului 1866. Inaugurarea templului a fost însă amânată din cauza incendierii clădirii de către naționaliștii români care protestau împotriva acordării cetățeniei române pentru evrei, articol ce  urma să facă parte din Constituția din 1866.

După ce a fost renovat, Templul a fost inaugurat pe 6 iulie 1867. În 1940 a fost afectat de către cutremur, iar în 1941 a fost devastat de către legionari , necesitând lucrări de consolidare și reparații. Edificiul a fost complet renovat în 1945, iar începând cu anul 2008 se desfășoară noi lucrări de consolidare, conservare și restaurare.

La interior, Templul Coral impresionează prin decoraţiunile migăloase pictate manual pe pereţi şi, mai ales, prin vitraliile superbe. Suprafeţele etajate conferă amploare interiorului, împărţit în trei nave. Partea centrală este acoperită de o boltă semicilindrică, cu o structură de lemn cu rabiţ pe şipci şi trestie. Arcadele largi, pe două niveluri, despart nava centrală de cele laterale. Candelabre ample, lampadare şi arcade luminoase, artistic decorate, îmbogăţesc interiorul Templului. Mobilierul completează decoraţia de influenţă maură, realizată în tonuri sobre. Templul Coral încă mai găzduiește servicii religioase, fiind una dintre cele mai frecventate sinagogi din Bucureşti, dar și din România. În fața templului a fost amplasat un monument în forma unei menore în memoria victimelor Holocaustului.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*