Castelul de apa

Castelul de apa este situat in municipiul Drobeta-Turnu Severin si reprezinta una din cladirile emblematice ale acestuia.

Castelul de apa a fost construit in conformitate cu proiectul aprobat de Consiliul comunal, la 10 iunie 1910, constructia fiind terminata in 1913, dar inaugurata in 1914, cand s-a pus in functiune intregul sistem al alimentarii cu apa a orasului, alimentarea facandu-se direct din Dunare.

Pentru ca orasul si-a continuat dezvoltarea, bazinele de decanatare din Castel au devenit insuficiente, astfel ca utilitatea cladirii a devenit nula. In 1980, constructia este destinata atelierelor si birourilor firmei ce furnizeaza apa potabila in Drobeta Turnu Severin.

Pana la mometul actual, structura nu a beneficiat de reparatii sau modernizari, dar potrivit primarului orasului,  cladirea va fi renovata cu fonduri europene in valoare de peste 840.000 de euro si va inclusa in circuitele turistice europene. Suprafata totala ce va fi transformata depaseste 500 de metri patrati, iar proiectantul a realizat deja machetele virtuale ale structurii. Castelul de apa are patru etaje, care vor fi folosite pentru  expozitii de sculptura si fotografie, un muzeu dedicat istoriei alimentarii cu apa a Severinului, o cafenea literara, vernisaje si expozitii de pictura sau o terasa belvedere. Accesul la etajele superioare se va face cu ajutorul unui ascensor cu pereti din sticla pentru ca vizitatorii sa poata admira privelistea minunata.

Bine de stiut :

Proiectul turnului fiind realizat de inginerul, pedagogul si academicianul  Elie Radu.

Lasa un comentariu...

*