Castelul Stubenberg

Castelul Stubenberg este fosta mosie a celei mai instarite familii din zona, a fost construit in prima faza in secolul al XVIII-lea, finalizat in secolul al XIX-lea.

Castelul a apartinut casei regale de Habsburg, care i l-a daruit lui Dietrichstain, iar acesta, dupa un timp, l-a vandut familiei Stubenberg.

Cladirea se afla in proprietatea statului Roman. A gazduit Liceului Teoretic „Petõfi Sándor” pana nu demult. In prezent, in fiecare aripa a cladirii locuiesc cateva familii fara adapost.

Aripile castelului sunt in forma de L. In mijlocul fatadei principale a aripii de vest are un hol deschis. Geamurile fatadei principale sunt cu inhidere dreapta. Cladirea are un singur palier, in patrea dinspre curte are un coridor boltit. Aripa nord-estica are unsprezece axe. Deasupra intrarii principale se afla blazonul familiei Dietrichstein. Cele doua patti ai porticului sunt decorate cu cate o coloana ionica.

De la intrarea principala in dreapta se vede ce a mai ramas din gradina de iarna din trecut. Fatada secundara din spate este etajata. In fata cladirii se afla un parc dendrologic salbatic, in care se pot vedea ramasitele unei fantani decorat cu un vultur.

Bine de stiut:

Castelul a fost declarat monument arhitectural.

Lasa un comentariu...

*