ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN COMUNA BELIȘ. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din comuna Beliș, județul Cluj.

Situat în mijlocul Munților Apuseni, Belişul este renumit pentru peisajul mirific, impresionant, surprins nu de puţine ori fie în diversele reportaje tv, fie în materialele din spațiul virtual.

Lucrurile se schimbă însă atunci când ajungi în zonă. Cu siguranţă, ştii câte ceva despre istoria Lacului Beliş Fântânele (că se întinde pe o suprafață de 27 de kilometri, că este foarte adânc etc.), însă, atunci când te afli în preajma lui, nu ai cum să nu remarci că se transformă, indiferent că este iarnă sau vară, într-o oglindă verde a brazilor ce încadrează peisajul.

Copacii falnici, drepţi și înalţi parcă veghează pentru ca frumusețea acestui loc să nu se schimbe. Brazii, pe care natura i-a sortit să rămână veșnic verzi, împrejmuiesc lacul, transformând peisajul într-unul fabulos. Dacă ajungi aici iarna, atunci când totul este îngheţat, iar brazii sunt încărcați cu zăpadă, ţi se dezvăluie o lume albă, nespus de frumoasă, desprinsă din poveşti. În schimb, în timpul verii, vei avea parte de mai multă animaţie - dacă vrei să admiri natura în toată splendoarea ei, trebuie să te plimbi pe lac cu bărcuța. Iar atunci când apele Lacului Beliș se retrag, ai şansa să vezi ruinele bisericii, încă semeaţă și frumos conservată de valurile sale line.

Turiștii ajung în vârf de munte, căutând liniștea pe care nu o regăsesc, pare-se, nicăieri în altă parte. Aici descoperi o lume în care natura a rămas ca la începuturi, sălbatică şi de o frumuseţe tulburătoare, un cadru feeric unic, cum n-ai mai întâlnit niciunde.

Tot aici, afli tradiții minunate, întâlneşti oamenii simpli, admiri vrednicia lor şi ajungi să îți dorești să aparții cu totul locului. Iar atunci când trebuie să pleci, cu siguranţă, îți pare rău de tot ceea ce laşi în urmă: un loc cald și frumos, un spațiu pur și plăcut, aer proaspăt, oameni primitori, porturi populare. Lași în urmă o parte din România frumoasă. Și tot în urmă rămân specialităţile culinare ale locului care, pe cât sunt de simple, pe atât de gustoase şi sănătoase: mâncăruri din ciuperci proaspăt culese de pe munte, supă de gălbiori, zacuscă de ghebe.

Comuna Beliş este situată la poalele masivului Vlădeasa din Munții Apuseni, la o altitudine de 1.125 de metri. Potrivit primelor atestări documentare, localitatea există de mult timp, mai exact din anul 1369, fiind cunoscută sub numele de „Flavia Beleș”. Și pentru că tot ce este vechi are şi o legendă, se spune că, demult, moții și-au abandonat casele din calea apelor Someșului Cald și au construit actuala așezare. Localnicii cred şi astăzi că, uneori, poți vedea în apele lacului ruinele caselor sătenilor.

Viorel Crainic, primar Beliş:

Noi românii avem o mare calitate: hazul! Prin râs reușim să depășim situații critice. Simțul umorului este salvator și ar trebui să-l păstrăm cu sfințenie. Astfel, le doresc tuturor românilor să descopere în ei acel izvor de voie bună, acel remediu atât de simplu prin care pot vindeca sufletul și pot trece cu o mai mare ușurință peste obstacole.

Atracții turistice Beliș:

Ori de câte ori ajungi în mijlocul munților, nu ai cum să nu te gândești la drumeții. Un peisaj montan ascunde, pe lângă frumusețea tăcută a copacilor înalți, a vârfurilor semețe și a faunei deosebite, multe alte atracţii. Ca orice turişti care vizitează Belișul și care își doresc să vadă cel mai frumos și cunoscut obiectiv din zonă, am mers la Lacul Beliș Fântânele. Splendoarea sa tăcută ne-a lăsat muţi de uimire și ne-a făcut să ne simţim, pentru un moment, ca într-un colţ de rai. De jur împrejurul Lacului Beliș - Fântânele, ne-am cufundat în pădurea deasă de brazi falnici, iar mai jos am dat peste barajul care, ori de câte ori oprește apa lacului, lasă să iasă la suprafaţă povestea moților care, ameninţaţi de puhoaiele Someșului Cald, au fost nevoiţi să-şi abandoneze casele, să părăsească vechea vatră sătească și să se mute mai sus. Ei bine, satul lor acoperit de lac mai poate fi văzut şi astăzi.

Dacă îţi propui să explorezi şi împrejurimile Belișului, îţi recomandăm să mergi la Vălul Miresei (Cascada Răchițele). Se află la 30 de kilometri distanță, iar peisajul pe care îl vei descoperi odată ce vei ajunge aici te va cuceri din primul moment. Cascada în trei trepte, cu o înălțime de 30 de metri, are și o legendă: se spune că o mireasă a căzut în acest loc şi a murit chiar în ziua nunții sale; i-a rămas doar voalul, prins de stâncile muntelui, iar nuntașii au plâns-o până ce s-a format cascada. Să fie sau să nu fie așa?! - doar trecutul ştie.

Următorul popas pe care ţi-l propunem este Mânăstirea Râșca Transilvană, asta dacă îţi doreşti un loc de reculegere și rugăciune. Se află în munte, aproape de Lacul Beliș-Fântânele, aşa că nu-ţi va fi greu să ajungi la ea.

Un alt lăcaş de cult pe care poţi să îl vizitezi este biserica din lemn din Beliș, amplasată chiar în mijlocul satului, ai cărei pereți tăcuți par să ascundă secrete. Aceasta a fost strămutată din Giurcuța de Jos, atunci când lacul de acumulare era pe cale să o înghită. Construcţia are formă de corabie, asemenea tuturor bisericilor din Munții Apuseni, şi este realizată din bârne de brad tăiate manual, la joagăr. Prispele sale și exteriorul acoperit cu șindrilă îi dau un farmec aparte.

Alte locuri pe care nu trebuie să le ocoleşti atunci când te afli pe aceste meleaguri sunt: monumentul dedicat evenimentului de la 1918, biserica fortificată de la Văleni, Valea Iadului și Stâna de Vale, Rezervația naturală Cetățile Ponorului, Poiana Florilor, Cetățile Rădesei, Peștera Urșilor, Peștera Alunu, Cheile Someșului Cald, Peștera Zmeilor, Peștera Humpleului, Peștera Ghețarul Scărișoara, Cheile Gălbenei și Izbucul Gălbenei, Bradul lui Horea din pădurea Scoruşet, Peștera Piatra Ponorului. Îţi garantăm că vei fi cucerit de peisaje și că, la fiecare pas, te vei bucura de natură, de munte, de libertate.