Manastirea Barsana

In tara oasului, mai exact intr-o locatie maramuresana de vis se afla sfanta manastire Barsana.

Cu o vechime si o arhitectura de-a dreptul impresionante, se afla situata pe dealul Jbar din localitatea Barsana. Poarta manastirii este de-a dreptul impresionanta si te invita sa ii pasesti pragurile ori de cate ori esti prin apropiere.

Legenda spune ca manastirea Barsana a fost ridicata initial pe malul stang al Izei, pentru ca mai tarziu sa fie mutata pe malul drept al acestui raulet din regiune.

Manastirea Barsana din Maramures - Catalinex (51)Manastirea Barsana a fost cladita din ordinul voievodului Dragos, in secolul al XVI-lea, fiind situata chiar pe terenurile aflate in proprietatea domnitorului. Asa cum spunea, manastirea a reprezentat un mare punct de interes turistic pentru locuitorii din regiune. Se spune ca aici au studiat numerosi preoti ortodocsi, fiind unul dintre cele mai importante scoli de preoti din regiune.

Arhitectura sa este de-a dreptul spectaculoasa, intreaga constructie fiind din lemn. Vei putea pasi in interiorul curtii pe o poarta maramureseana inlauntrul careia vei putea admira biserica cu o inaltime de 57 metri, dar si chiliile calugarilor, capela, casa artistilor, casa maestrilor si turnul clopotnita. Pictura este realizata pe bucati din material textil ce erau fixate pe pereti si mai apoi acoperite cu un strat de var, intreaga pictura a bisericii datand din anul 1806.

Bine de stiut:

Astazi, la Manastirea Barsana vom putea admira adevarate opere muzeale de rit ortodox.

Hramul manastirii se tine pe data de 30 iunie: „Soborii Sfintilor”, protectorii acesteia fiind cei 12 apostoli ce l-au insotit pe Iisus in calatoriile sale.

Manastirea Barsana se afla situata la aproximativ 20 de minute de Sighetul Marmatiei, la 22 de kilometri de acesta.

 

Galerie adaugata de Catalinex:

 

Lasa un comentariu...

*