Manastirea Ramet

Manastirea RametManastirea Ramet se afla situata in judetul Alba, pe Valea Geoagiului, in apropierea comunei ce ii poarta numele, la circa 35 kilometri distanta de orasul Alba Iulia.

Manastirea Ramet se numara printre cele mai pitoresti lacasuri de cult ale judetului Alba, fiind construita la poalele muntilor Trascau, in Cheile Rametului.

Manastirea Ramet este una dintre cele mai vechi lacasuri de cult din regiune Ardealului, fiind ridicata mai inainte de anul 1337. Si astazi in interiorul Manastirii Ramet se mai pot admira o parte dintre picturile iconografice din acele timpuri.

In interiorul sau locuiesc si se roaga circa 100 de maicute. Constructia manastirii Ramet a reprezentat initiativa lui Ghenadie si Romulus, doi calugari romani care au pus bazele acesteia in jurul anului 1214.

Potrivit cercetarilor, peste manastirea Ramet s-au abatut de-a lungul timpului o serie de evenimente nedorite. Circa 100 de ani aceasta nu a fost locuita nici de maicute, nici de calugari, fiind parasita.

In anul 1762 Manastirea Ramet a fost bombardata de atacurile inamice, suferind o serie destul de mare de stricaciuni la nivelul zidurilor exterioare.

Regimul comunist a decis ca in perioada 1987-1989 Manastirea Ramet sa fie reconsolidata in asa fel incat zidurile sale sa poata fi pastrate vreme mai indelungata. In anul 1982 autoritatile au decis constructia unei biserici in interiorul manastirii, dar si mai multe chilii pentru calugari.

Bine de stiut:

In apropiere de Manastirea Ramet se afla mai multe atractii turistice. Putem fi surprinsi de frumusetea Drumului Narciselor, dar si de Cheile Rametului, situate in apropiere.

Foto:http://hartaromaniei.eu

 

 

 

 

Lasa un comentariu...

*