Muzeul de chihlimbar

muzeul-de-chihlimbar-din-colti

Atunci cand facem referire la colectii insemnate de chihlimbar putem considera Romania unica in lume ca urmare a descoperirilor facute in comuna Colti, judetul Buzau.

Muzeul de chihlimbar a fost construit in anul 1973 de locuitorii regiunii ca urmare a unor descoperiri importante: o bucata de chihlimbar de 1787 grame, alta de 1500 grame, dar si multe altele in culori destul de diverse, pornind de la galben, negru, verde. Putem enumera de asemenea o bucata de chihlimbar avand in interiorul sau o furnica, dar si pe cea care contine bucata de scoarta de copac din care s-a format.

Cladirea in care sunt adapositite astfel de piese de valoare este construita pe trei etaje, fiind asemenea unei case taranesti, fara altceva iesit din comun. Cu toate acestea, pe langa colectia insemnata de pietre de chihlimbar putem adauga o colectie insemnata de icoane, fotografii, obiecte de tesut, bijuterii. La parter putem vedea trei camere in care se gaseste intreaga colectie de chihlimbar, dar si colectiile de pietre semipretioase, fosile, roci sau flori de mina. Etajul ne transpune in lumea etnografiei romanesti, oferindu-ne o adevarata colectie de obiecte populare romanesti, razboaie de tesut lana, pieptani pentru lana sau canepa, cofe, opinci de lemn, stergare, lazi de zestre, batiste cusute manual

Chihlimbarul este o rasina divers colorata ce provine din mai multe specii de pini, care are o perioada de viata de peste 50 milioane de ani. In compozitia acestuia putem gasi urme de fosile (resturi de organisme animale sau vegetale din epocile geologice anterioare, conservate in straturile pamantului). Daca ne gandim la proprietatile sale il putem considera destul de bine apreciat ca urmare a remediilor medicale pe care le poate oferi.

Ideea amplasarii in localitatea Colti a unui astfel de muzeu se datoreaza faptului ca aici solul ne rezerva cateva surprize: chihlimbarul se regaseste in sol, la suprafata sau mai in adancime. Foarte aproape de muzeul de chihlimbar putem descoperi frumusetile minei de chihlimbar.

Bine de stiut:

La nici 6 kilometri distanta putem descoperi asezarile rupestre ale zonei, dar si biserica Alunis sapata in piatra de doi ciobani care pastoreau in zona, ridicata asadar in anul 1274.

Cazarea se va putea face la pensiunile din regiune, drumul putand fi parcurs prin localitatea Patarlagele, judetul Buzau, pe DN10 – Buzau-Brasov.

2 Responses to “Muzeul de chihlimbar”

Read below or add a comment...

  1. andrei says:

    piatra de chilimbar din muzeul colti este gasita pe raul din colti de Dragomir Ion (bunicul meu ) (poreclit JARCAU) DACA MERGETI LA MUZEU SI INTREBATI CINE A GASIT PIATRA O SA VEDETI CA A FOST GASITA DE DRAGOMIR ION SI PIATRA E FOST LOATA DE PRIMARIE SI ACHITATA DIN BUGETUL CUMUNI . VICE PRIMARUL CARE A FOST ATUNCI PE VREAMEA ACEIA IN PRIMARIE SIA TRECUT NUMELE PE PIATRA DE CHILIMBAR (FARA RUSINE !!!!!!!! ) SPUNAND CA E GASITA DE EL .

  2. delia says:

    va rog frumos dati_ne nr. de tel.

Lasa un comentariu...

*