Turnul lui Stefan cel Mare

Turnul lui Stefan cel Mare se gasesete la nord-vest de Biserica „Sfantul Ioan Botezatorul” din localitatea Piatra Neamt.

Turnul clopotnita are 20 de metrii si a fost construit ca o necesitate in 1499, la un an dupa constructia bisericii. Este construit din piatra bruta si intarit cu patru contraforturi ce-i subliniaza profilul zvelt. La inceput turnul masura 19 metri inaltime, iar in sec. XIX i s-a mai adaugat un etaj (orologiu). La baza masoara 5,8 metri latime.

Turnul a servit de-a lungul timpului si ca loc de refugiu si aparare impotriva atacurilor vrajmasilor. La parter este o incapere cu bolta semicilindrica si cu doua ferestre mici in peretii de sud si vest, iar accesul se face printr-o intrare directa, pe latura de miazazi.

La primul etaj accesul se facea printr-o scara mobila, inlocuita astazi cu o scara fixa metalica, iar la camera clopotelor se ajungea pe o scara interioara fixa. Foisorul de paza de la turn a fost adaugat in epoca moderna.

Bine de stiut:

In prezent, turnul-clopotnita are montat din anul 1920 un alt ceas decat cel original si care a avut mai multe perioade in care nu a functionat.

Lasa un comentariu...

*