Locuri turistice din România care merită vizitate:

5 spaţii spectaculoase amenajate cu travertin

Piatra naturală se bucură de o mare popularitate în rândul designerilor de interior şi exterior datorită durabilităţii şi aspectului desăvârşit. Din varietatea de roci, tuful calcaros devenit travertin reprezintă o alegere excelentă pentru bucătărie, baie sau terasă. Iată câteva idei de amenajare al căror aspect spectaculos îţi va servi drept sursă de inspiraţie pentru proiectul tău de construire sau renovare:

sursa foto:https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/design-interior-baie-curat-limpezit-12119393/

Pardoseli din vremea Imperiului roman

Există suprafeţe acoperite cu travertin ce se păstrează în stare foarte bună după câteva milenii. Unul dintre cele mai celebre monumente în care a fost integrat travertinul este Coloseumul din Roma. Datorită armonizării cu alte materiale naturale, în prezent travertinul este recomandat pentru realizarea pardoselilor din interiorul caselor. În funcţie de stilul în care este construită locuinţa poţi alege o nuanţă unică şi acelaşi finisaj pe întreaga suprafaţă sau variante diferite pentru a delimita anumite spaţii. Paleta de culori ajunge de la albul calcarului până la tonuri de maro brun. Ţesăturile din fibre naturale şi mai ales mobilierul din lemn masiv întregesc perfect un spaţiul spectaculos de interior amenajat cu travertin.

Printre cele mai elegante variante de blat

În stare naturală, travertinul este poros. Prin prelucrare însă poate fi retuşat în cele mai fine texturi, ideal pentru a fi debitat ca blat de bucătărie. Rezistenţa dovedită, aspectul spectaculos şi măsurile minime de întreţinere recomandă travertinul pentru acest tip de amenajare. În ultima vreme, blatul nu mai este legat exclusiv de bucătărie. Din ce în ce mai multe băi moderne integrează travertinul drept suport pentru chiuveta şi mobilierul specifice acestei camere. Pe lângă toate aspectele esenţiale de natură estetică, acest tip de piatră naturală are şi o rezistenţă excelentă la condiţiile de umiditate şi schimbările de temperatură dintr-o baie.

Placări de pereţi

Partea cea mai bună a utilizării travertinului pentru amenajarea casei este că nu eşti obligat să îl montezi în blocuri mari din piatră. Din fericire, ai la dispoziţie o gamă variată de plăci travertin pentru interior sau exterior, pe care le poţi instala pe majoritatea tipurilor de pereţi deja ridicaţi. Aspectul este acelaşi, sarcina asupra construcţiei mult mai mică, iar preţul mai mult decât avantajos. Şemineul din camera de zi este mult mai uşor de pus în evidenţă dacă este placat cu travertin. De asemenea, zidul exterior al casei îmbrăcat în travertin rezistă la intemperii şi se întreţine foarte uşor.

Elementul central al terasei

Terasa oferă prilejul perfect pentru cele mai versatile idei de amenajare exterioară. Pavajele din travertin sunt potrivite atât pentru accesul auto, cât şi pentru traficul pietonal, aşadar le poţi folosi în trasarea aleilor. Dacă spaţul îţi permite poţi amenaja din acelaşi tip de piatră un focar înconjurat de spaţii de şezut şi de relaxare. Datorită porozităţii ce îl caracterizează chiar în stare naturală, travertinul este recomandat pentru zona adiacentă piscinelor. Cei câţiva metri din jurul apei din bazin trebuie să-ţi ofere siguranţă, având în vedere accidentele care se pot produce din cauza alunecării. În plus, tonurile de maro de la crem până la brun contrastează excelent cu nuanţele azurii ale apei.

Obiecte sanitare pentru o baie unică

În băile moderne, travertinul nu este doar material de construcţii. De fapt, aceasta nu este decât o altă revenire la tradiţii de secole. În băile romane se foloseau lavoare din piatră naturală. Industrializarea forţată a dus la crearea de materiale ieftine, accesibile tuturor. Palatele antice, muzeele şi băile publice i-au inspirat pe designeri şi pe producătorii de obiecte sanitare de lux pentru realizarea de obiecte sanitare din piatră naturală. Astfel travertinul poate fi integrat într-o baie spectaculoasă în variantă de cadă, duş walk-in, lavoar sau chiuvetă. De fapt, dacă eşti cucerit de imaginea travertinului, îţi poţi amenaja baia integral din acest material, de la pardoseală până la pereţi şi obiecte sanitare.

Travertinul poate fi integrat cu uşurinţă în orice tip de suprafaţă de interior sau exterior. Datorită posibilităţilor de debitare ce variază de la blocuri masive până la plăci subţiri, tuful calcaros poate fi folosit în cele mai diverse proiecte de amenajare.  

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: