Locuri turistice din România care merită vizitate:

Anina-Oravița – traseul feroviar de o frumusețe rară

Pe lângă nelipsita plajă, mare, soare și bronz cât încape, în această vacanță de vară încearcă și explorarea unor zone neașteptat de frumoase din țara noastră. Noi îți propunem o călătorie cu trenul, pe ruta Oravița-Anina. Te vei delecta cu panorame spectaculoase, care îți vor tăia răsuflarea.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”234″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Aventura începe din Gara Oravița, cea mai veche gară de pe teritoriul actual al României (1854), construită înaintea celor din Roma, Stockholm, Tokyo sau Los Angeles. Trenul pleacă în fiecare zi din gara Oravița, la ora 11:15, iar durata călătoriei este de aproximativ două ore. Te poți întoarce în Oravița cu același tren, care pleacă din gara Anina la 14:40.

Dacă ai timp poți vizita și câteva obiective interesante din oraș. Dintre acestea amintim Teatrul “Mihai Eminescu”, cel mai vechi teatru din România, datând din 1817, și Muzeul Farmaciei Montane, ce se află  într-o veche farmacie din secolul al XVIII-lea.

Calea ferată dintre Oravița și Anina este prima cale ferată montană din România și cea mai veche din Sud-Estul Europei. În Europa mai există o singură altă cale ferată montană, Semmeringbahn din Austria. De aceea, căii ferate Oravița Anina i se mai spune și Semeringul Bănățean. Întinzându-se pe o lungime de 34 de kilometri, aceasta traversează un peisaj mirific, pitoresc, ce constă în poduri, tuneluri, străpungeri de stâncă, viaducte etc.

Calea ferată a fost inițial construită pentru transportul cărbunelui, făcând parte din „Drumul cărbunelui” (Kohlbahn), Anina-Oraviţa-Baziaş. Lucrările au fost finalizate la mijlocul secolului al XIX-lea, însă traseul nu a fost însă folosit doar pentru trenurile de marfă, ci și pentru transportul de persoane. Lucrările s-au terminat în 1863 pentru trenurile de marfă și în 1869 pentru transportul de persoane.

Astăzi, traseul de cale ferată este cea mai spectaculoasă cale ferată montană, traversând una dintre cele mai frumoase și pitorești regiuni din România. Calea ferată șerpuiește prin văile Jitinului și Gârliște, traversează 10 viaducte, printre care și Jitin, cel mai înalt viaduct de cale ferată (37 m) și trece prin 14 tuneluri. Cel mai lung tunel al traseului este la Gârliște, cu o lungime de 660 m, acesta reprezentând și punctul de maximă altitudine al liniei. Calea ferată are o diferență de nivel de 337 metri.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: