Ai o mulțime de motive pentru care trebuie să vizitezi neapărat Transilvania. Pe lângă peisajele de vis și oamenii cu suflet mare, această regiune se mai mândrește și cu câteva biserici fortificate.
Bisericile fortificate din Transilvania au fost construite de ctre sași și secui, nu doar ca locuri de rugăciune, ci și ca locuri de refugiu și apărare. Șapte dintre aceste lăcașuri au fost incluse în patrimoniul UNESCO. Construite, marea majoritate a lor pe vârfuri de dealuri și înconjurate de peisaje idilice, sașii și-au transformat locurile de rugăciune în mini-cetăți, pentru a rezista atacurilor turcești și tătare, fie întărindu-le cu elemente defensive, fie ridicând în jurul lor două, ba chiar trei rânduri de ziduri masive. Acest lucru se întâmpla prin secolul al XIII-lea. În incinta astfel protejată, dotată cu toate cele de trebuință, cămări cu provizii, grajduri, școală, cuptor de pâine, fântână, chiar și primărie, întreaga suflare a satului putea să reziste unui asediu, săptămâni sau chiar luni.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”75″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Biertan, Sibiu. Biertanul face parte dintre primele așezări germane de sași din Ardeal fiind cuprins în cele „Două Scaune” (Mediaș și Șeica) în Diploma Andreeană (Andreaneum) din 1224. Localitatea Biertan este atestată documentar în 1283, într-un document alături de Mediaș și Moșna, toate trei localitățile aflate într-o competiție acerbă pentru obținerea centrului administrativ al celor „Două Scaune”. Astfel, fiecare din cele trei localități încerca să-și mărească renumele printr-o construcție sacră mai impunătoare și ornamentală. Complexul arhitectural medieval este alcătuit din biserica și centura de fortificații, fiind amplasat în centrul așezării, pe un deal. Biserica de tip hală, ocupa partea centrală a complexului, fiind construită între anii 1490 și 1520 în stilul gotic târziu, fiind ultima din Transilvania înălțată în acest stil.
Viscri. Micuțul sat a ajuns în ultimii ani extrem de cunoscut în întreaga lume, datorită interesului Prințului Charles pentru această regiune. Ascuns între drumul ce leagă Brașovul de Sighișoara, satul adăpostește una dintre cele mai spectaculoase biserici fortificate săsești. Aceasta a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. Biserica-sală a fost construită de secui și ulterior a fost preluată de sași. Biserica a fost fortificată în secolul al XV-lea și transformată într-o biserica fortificată cu turnuri, bastioane și două ziduri de apărare.
Prejmer. Biserica din Prejmer a fost construită în secolul XIII pe baza unei vechi bazilici romane datată din secolul al XII-lea. Ansamblul bisericii evanghelice fortificate, format din biserică, incinta fortificată, cu drum de apărare, două turnuri, două bastioane, turn de poartă este monument istoric. În present, aceasta este cel mai bine păstrată și cea mai puternică biserică-cetate medievala din Estul Europei. Dedicată hramului „Sfânta Cruce”, biserica a fost ridicată pe un plan central, în cruce greacă, modificat prin intervențiile din secolul al XVI-lea. Initial, clădirea era compusă din patru brațe egale dispuse în jurul unui careu centrat de un turn octogonal. Fiecare braț era compus din câte două travee, una pătrată și alta poligonală, corul bisericii fiind flancat pe ambele laturi de câte două perechi de capele rectangulare.
Sursă foto: wikipedia.com