Locuri turistice din România care merită vizitate:

Cele mai interesante atracții din centrul istoric Baia Mare

Foarte puțini turiști care vin anual în țara noastră știu că au fost descoperite vestigii de așezări preistorice, datând de la vârsta pietrei nepopulate și epoca bronzului în jurul orașului Baia Mare. În perioada preromană s-au dezvoltat anumite ocupații. La început o tabără sau o colonie minieră, așezarea devenise treptat un sat cu o populație sedentară a cărei ocupație principală era exploatarea mineralelor.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”98″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Un document datând din anul 1347 a permis orașului să se extindă, în conformitate cu vechile obiceiuri, începând de la Mina Săsar, pe o rază de trei kilometri peste toate pământurile și podurile regale. Orașul a fost fortificat cu ziduri de piatră și bastioane în jurul anului 1470, iar în interior au fost construite edificii și castele durabile. Pereții au delimitat o zonă aproximativ circulară, neregulată, divizată inițial în cinci sectoare, în jurul Circului Central, cu 32 de clădiri în 1790.

Nici configurația orașului, nici numărul locuitorilor nu au suferit mari schimbări până la mijlocul secolului al XX-lea. În 1948, orașul a devenit sediul județului, iar investițiile bugetare au favorizat extinderea orizontală pe o suprafață de 23.000 hectare în prezent și au dat naștere unei explozii demografice de 148.000 de locuitori.

Centrul vechi din Baia Mare: Proiect amplu de reabilitare
În anul 1993, municipiul Baia Mare a lansat un amplu proiect de reabilitare a Centrului Vechi (Piața Libertății). Execuția proiectului a început în 2003 și a fost finalizată în 2004. Centrul Vechi are un complex patrimonial arhitectural declarat monument istoric alcătuit din 20 de clădiri medievale în stil gotic. Împărțirea terenurilor din jurul pieței este asemănătoare configurației orașelor din Europa Centrală din aceeași perioadă istorică (secolul al XIV-lea și al XV-lea).

Magia Hanului Vulturul Negru devenit Centru de Afaceri
Una dintre clădirile incluse în proiect a fost fostul han Vulturul Negru, construit înainte de 1790, care a devenit Centrul de afaceri Millenium III. În 1920, fostul han a devenit sediul primăriei. Între anii 1950 și 1999 clădirea găzduia Curtea și Oficiul de registru funciar. Una dintre cele mai pretențioase și renumite clădiri din oraș este Casa Lendvay, numele fiind consacrat în 1881, când a fost plasată o placă comemorativă dedicată actorului Marton Lendvay.

Casa Elisabeta construită de Iancu de Hunedoara
La numărul 18 se află Casa Elisabeta construită de Iancu de Hunedoara. Clădirile care dețin Școala Populară de Artă și Restaurantul Medieval datează din secolul al XVIII-lea. Casa care a aparținut Ordinului Călugărilor Minori a fost construită în aceeași perioadă.

Partea cea mai spectaculoasă a proiectului de reabilitare s-a axat pe spațiul public (M4 – Business Plaza), închizând accesul vehiculelor în zona de est a pieței și lăsându-l liber pentru pietoni. Zona aceasta a devenit astfel un spațiu în aer liber pentru expoziții, dominat de terase, restaurante și fântâni arteziene – un loc ideal pentru promenadă.

Dacă ne-am putea întoarce în urmă cu numai un secol în urmă, această zonă turistică ar arăta o imagine idilică: duminica, după masă, doamnele cu umbrele, domni purtând pălării și cupluri de care se plimbau. După-amiaza, cei bogați se retrăgeau la Casino. Proprietarii fabricilor locale se relaxau la Club.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: