Rezervația naturală Cheile Turzii prezintă o largă varietate a formelor de relief carstic, între cele mai cunoscute peșteri, atât in bibliografia de specialitate, cât și în rândul turiștilor se numără: Cetățeaua Mare, Cetățeaua Mică, Peștera Feciorilor, Peștera Hornarilor, Peștera Morarilor, Peștera Călăștur, Peștera lui Anton.
Pe lângă aceste numeroase grote de eroziune de la marginea văii pârâului Hășdate, peisajul se completează cu grohotișuri, colțuri stâncoase, treceri de la poteci line la pereți abrupți, de la stâncă si grohotiș, la vegetație abundenta.
Pentru turistul care alege să își petreacă o zi în rezervația naturală Cheile Turzii, lungimea defileului este de 1650 metri, cu pereți înalți si abrupți de max. 250 m și altitudinea maximă de 795 m și un minim de 420 m; versantul drept al Cheilor se numește “Dealul Bisericii”, versantul stâng se numește “Dealul Sudului”.
Este bine de cunoscut faptul că pe teritoriul rezervației sunt interzise: distrugerea oricăror plante, pășunatul, pescuitul, vânatul, camparea și aprinderea focului deschis, scăldatul in râu și perturbarea liniștii. De asemenea, este interzisă circulația in afara potecilor.