Locuri turistice din România care merită vizitate:

Complexul lagunar Razim Sinoe

Limanul Razim, sau Razelm, este cea mai mare întindere de apă dulce din România. Zona numită în antichitate Halmyris cucerește vizitatorii printr-un peisaj măreţ. Situat în sudul Deltei Dunarii, acesta ocupă o suprafață totală de cca 1145 km2, din care suprafața lacurilor este de 863 km2. Complexul a fost declarat Arie de Protecție Specială Avifaunistică.

Complexul cuprinde Lacul Razelm, cu o suprafaţă de 71.500 ha (din care fac parte depresiunea Razelm Goloviţa, grindul Periteasca, grindul Lupilor) şi Lacul Sinoe. Zona depresionară, ocupată inițial de apele maritime și segmentată ulterior prin formare de cordoane și grinduri ocupă cea mai mare parte a complexului. În zona Lagunei Razim-Sinoe se găsesc 10 din cele 20 de arii strict protejate ale Rezervaţiei Biosferei Delta Dunării.

La formarea complexului au contribuit atât Dunărea, cu depuneri de aluviuni, cât și deplasarea treptată spre est a traseului curenților litorali, pe măsura ce Delta a avansat. Astfel s-au creat condiții favorabile formării unor noi țărmuri ce au închis complexul Razim Sinoe. Lacurile s-au format odată  cu izolarea parțială a lacurilor Zmeica și Golovița de Grindul Lupilor și izolarea  totală a lacurilor Tuzla, Nuntași de Gridul Saele. Apoi s-a format grindul Chituc, care a izolat partea sudică a lacului Sinoe. În cele din urmă, complexul s-a izolat de mare prin formarea cordonului litoral dintre grindul Chituc și grindul Perișor.

În ultimele decenii, complexul a suferit transformări foarte mari datorită acțiunii umane. În urma lucrărilor hidrotehnice realizate după 1970, complexul lagunar a fost transformat în două unități:

  1. Unitatea Razim, formată din lacurile Razim, Golovița, Zmeica, izolată de influența mării și transformată în rezervor de apă dulce pentru alimentarea sistemelor de irigație din jurul complexului. Lacul Razim, cel mai important, se întinde pe o suprafață de 415 kmp și are o adâncime de maxim 2,8 m. Laguna Razim este legata de brațul Sfântu Gheorghe prin canalele Dranov și Dunavaț, de unde primeste un aport fluvial provenit din Dunăre.
  2. Unitatea Sinoe, formată din lacurile Sinoe, Nuntași și Tuzla, legată de Marea Neagră printr-un stăvilar. Lacul Sinoe are o suprafață de 135 kmp și o adâncime de maxim 1,6 metri.

În perimetrul complexului Razim Sinoe există și câteva insule, dintre care cele mai importante sunt insula Popina, insula Bisericuța si insula Grădiștea.

De asemenea, pe țărmul lagunei Razim-Sinoe se întalnesc ruinele cetăților antice Heraclea, Enisala și Argamum. Zona este cu adevarat unică prin complexitatea geografică, biologică, istorică și etnografică, însă nu este atât de bine cunoscută. Totuși, cei care o viyitează o dată se vor întoarce garantat aici.

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: