Vacanța este, de obicei, perioada în care se fac propuneri variate de destinații pentru petrecerea zilelor de concediu. Pe lista ofertelor există, de obicei, destinații incredibile, iar unele dintre acestea se găsesc chiar la noi în țară.
Recunoscută la nivel mondial pentru frumusețile sale naturale, România este una dintre puținele țări care beneficiază de o diversitate extraordinară de forme de relief și ecosisteme. Acest aspect o transformă, anual, în destinația favorită a celor ce își doresc aventuri în natură, unde au șanse sporite de a găsi locuri de poveste. Iată câteva propuneri:
Delta Dunării
Probabil, cel mai spectaculos ecosistem european și una dintre cele mai atrăgătoare destinații pentru iubitorii de natură din întreaga lume, Delta Dunării este o rezervație ce face parte din Patrimoniul UNESCO. Este un loc uriaș – puțin peste 5700 km2 – care continuă să crească de la an la an cu circa 40 m2. În cea mai mare măsură, Delta este un labirint de canale și de lacuri, cu doar 10% suprafață uscată. Populat cu o floră care cuprinde peste 5500 de specii, acest tărâm de basm este și cea mai mare zonă compactă de stuf de pe planetă. Zona beneficiază de o faună reprezentată îndeosebi de pești (133 de specii), păsări (330 de specii), dar și de mamifere (peste 50 de specii) și diferiți amfibieni (10 specii).
Dominată de apă, Delta ar trebui explorată, în special, cu barca. Plimbările pe apă vor dezvălui vizitatorilor cele 20 de arii protejate, printre care:
- Roșca-Buhaiova – aproape 10000 de hectare, casă a celei mai mari colonii de pelicani comuni din Europa;
- Sacalin-Zătoane – peste 20000 de hectare, unde trăiesc numeroase lebede;
- Periteașca-Leahova – peste 4000 de hectare în care pot fi întâlnite diferite specii de păsări.
Există și zone de uscat tentante, cum ar fi Pădurea Letea, întinsă pe aproape 3000 de hectare – un loc incredibil, în care dunele de nisip se împletesc incredibil cu fâșii de vegetație, și în care pot fi găsite numeroase specii de orhidee, liane și stejari seculari.
Platoul Bucegi
Pentru cei îndrăgostiți de peisajele montane, România este cea mai indicată destinație europeană; 65% din pădurile virgine ale Europei și jumătate din lanțul Munților Carpați se regăsesc aici. Una dintre cele mai spectaculoase arii din acest lanț muntos – platoul Bucegi – poate fi străbătută la pas, traseele fiind, în majoritate, de dificultate ușoară spre medie. De aceea, aici puteți folosi încălțăminte comodă, precum pantofii sport pentru bărbați de la Dolce & Gabbana.
Accesul până la cota 2000 este posibil cu telefericul–10 minute din Bușteni la cabana Babele – sau cu automobilul, existând drum asfaltat până aproape de cabana Piatra Arsă. Este vorba despre DJ 713 Târgoviște–Sinaia, denumit, oarecum impropriu, Drumul Babelor sau Transbucegi. Zona este spectaculoasă grație monumentelor naturale – Sfinxul și Babele – și datorită numeroaselor trasee ce pot fi urmate chiar și de către cei cu mai puțină experiență în abordarea drumurilor montane. De pe platoul Bucegi se poate merge până la peștera Ialomiței, la Crucea Eroilor Neamului, situată pe vârful Caraiman, sau la vârful Omu. De asemenea, zona este accesibilă cu automobilul spre celelalte stațiuni și destinații de pe Valea Prahovei, întregul areal fiind înțesat cu obiective turistice, facilități de cazare și locuri în care turiștii sunt primiți cu bucate tradiționale.
Vulcanii Noroioși
Sunt forme de relief speciale, care se întâlnesc în mai multe zone din țară, precum Bazna sau Ocna Sibiului. Cei mai cunoscuți vulcani noroioși sunt, însă, cei de la Pâclele Mari și Mici, Fierbători și Beciu (județul Buzău). Aceștia sunt, de altfel, unele dintre cele spectaculoase atracții turistice din România. Conuri de mică înălțime, formate de noroiul împins de gazele naturale care se solidifică în contact cu aerul, acestea au flora și fauna vizibil reduse, din cauza compoziției chimice a noroiului, sulful fiind elementul predominant.
Pentru vizitarea zonei, se recomandă purtarea cizmelor de cauciuc și evitarea perioadelor ploioase – care favorizează formarea unui peisaj mlăștinos – și a zilelor caniculare, disconfortul termic fiind accentuat și de temperatura generată din subteran.
În ultimii ani, România se conturează drept alegerea ideală pentru petrecerea concediului. Pe lângă zonele spectaculoase care îmbie turistul dornic de peisaje extraordinare, prețurile pentru cazare și masă sunt mai mici decât în cea mai mare parte a Europei. Chiar dacă poate părea surprinzătoare alegerea unui concediu într-o arie mai puțin cunoscută, surpriza este cu atât mai plăcută atunci când zona este curată, liniștită, lipsită de vacarmul și aglomerația specifice destinațiilor de vacanță clasice.
Sursa foto: https://www.piqsels.com/en/public-domain-photo-fzafp