Culele din Maldăreşti

Complexul Muzeal Măldăreşti este compus din Culele Greceanu, Duca şi Casa Memorială I.G.Duca. Aceste construcţii reprezintă monumente deosebite ale arhitecturii româneşti, în care se împletesc armonios elemente de arhitecutră locală şi elementele caracteristice construcţiilor de tip fortificaţii.

Culele din Maldaresti 10 jpg.

Picture 2 of 13

Cuvântul „culă” derivă din turcescul „kule”, care înseamnă turn. În spaţiul românesc, cuvântul defineşte, prin extensie, o locuinţă întărită, în formă de turn, care se distinge prin parterul înalt, masiv, o scară interioară de acces spre etaj şi retragerile succesive ale zidului în înălţime. Acest tip de constructie se găseşte în zona Peninsulei Balcanice, mai ales în Serbia, Albania şi Bulgaria, iar în ţara noastră e caracteristic zonei învecinate cu spaţiul balcanic, respectiv Olteniei şi vestului Munteniei. Culele au fost ridicate de către boieri olteni pentru a se apăra împotriva incursiunilor paşalelor de la Vidin şi Ada-Kaleh şi a cetelor de haiduci.

La începutul sec.XVI, boierii din Măldăreşti erau printre cei mai bogaţi din Oltenia. Aceştia şi -au capatat numele de “Maldar” pentru că isi depozitau avuţiile,în grămezi sau maldăre, comuna alegându-se şi ea cu numele de Măldăreşti.

Masa cu cele 12 semne zodiacale sculptate este unicat la noi în ţară, ferestrele beciului sunt lucrate în piatră perforată, iar la etaj se află o ascunzătoare îngustă pentru adăpost în caz de pericol.

CULA GRECEANU

Cel mai vechi edificiu din cadrul complexului este Cula Greceanu, ridicată în 1516, când Nan Paharnicul construieşte un turn de apărare, iar nepotul sau, Tudor Maldăr, adaugă spre sfârşitul secolului al XVIII-lea, restul construcţiei. Mai târziu, cula intră în proprietatea familiei Greceanu, iar mai apoi Maria Maldărescu, soţia lui Costache Greceanu, primeşte drept zestre cula şi mosia Maldăreştilor. O frescă de-a sa împodobeşte una dintre încăperile culei şi înfăţişează portretele familiei Măldărescu-Greceanu.

Cula a devenit muzeu ăn 1956, exemplificând arhitectura tipic regională, expunând obiecte caracteristice olteneşti (soba cu olane, expoziţii temporare de ţesături tradiţionale sau picturi)

Se pot observa câteva elemente ale stilului brâncovenesc, precum ferestrele pivniţei lucrate în piatră traforată, cele doua cerdace cu arcade şi boltile de penetrare din încăperea de la etajul I. Zidul exterior al casei scării este străpuns de două guri de tragere pentru apărarea intrării.

CULA DUCA

Impunătoare prin masivitatea zidurilor, cula a fost construită în anul 1812 de către Gheorghiţă Maldărescu şi cumpărată în 1910 de I.G.Duca. Duca era un om cu pasiune pentru tradiţie şi autentic, motiv pentru care a şi încercat să amenajeze interiorul culei într-un mod cât mai simplu şi original.

Construcţia de formă dreptunghiulară, cu un ieşind în partea de vest, este alcatuită din parter şi două etaje. Remarcată pentru decorul deosebit de autentic, aceasta a fost folosită foarte des în producţiile cinematografice, aici turnându-se filme de referinţă ca: „Neînfricaţii”, „Drumul Oaselor”, „Iancu Jianu – Haiducul”.

Casa Memorială

În 1910 I.G.Duca, îndrăgostit de pitorescul locului, aflând că cele două construcţii sunt nelocuite, cumpără şi hotărăşte să-şi construiască în apropiere o modestă casă de vacanţă. Tot el este şi cel care a amenajat interiorul culei Duca.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*