Diferențele dintre vata de sticlă și vata bazaltică

Izolarea casei aduce cu sine un confort deosebit, o barieră împotriva zgomotului și mai puține cheltuieli pentru încălzirea locuinței. Un material foarte des folosit atât pentru izolația interioară, cât și pentru cea exterioară este vata minerală, mai precis, vata de sticlă și vata bazaltică. Deși au un scop comun, cel de a termoizola o clădire, cele două tipuri de vată minerală au proprietăți diferite, iar pentru a te asigura că o alegi pe cea potrivită proiectului tău este indicat să cunoști câteva informații importante, pe care le regăsești în acest articol.

                                                                                                               Sursă foto: Shutterstock

Caracteristicile celor două tipuri de materiale

Vata minerală asigură eliminarea pierderilor de căldură în sezonul rece și protejarea locuinței de acțiunea soarelui pe timpul verii. În funcție de materia primă utilizată la fabricarea vatei minerale, poți găsi vată de sticlă sau vată bazaltică, fiecare având caracteristici specifice:

Vata minerală de sticlă

Este un material obținut din sticlă reciclată și nisip sau cuarț și calcar, topite la temperaturi foarte ridicate. Se caracterizează prin flexibilitate și elasticitate ridicate, motiv pentru care o poți monta cu ușurință în spațiile de formă neregulată sau în cele greu accesibile, precum mansardele. Vata de sticlă are un coeficient termic cuprins între 0.032 W/mK și 0.044 W/mK, este ignifugă și are o greutate redusă. În ceea ce privește utilizarea acesteia, vata de sticlă este recomandată în special pentru tavan, acoperiș, fațade și pereți interiori.

Vata minerală bazaltică

Este un produs care are ca materie primă roca bazaltică, topită, de asemenea, la temperaturi foarte mari. Are o greutate specifică mare, proprietăți termice mai performante, cu un coeficient între 0.035 W/mK și 0.040 W/mK. Vata bazaltică este permeabilă la vapori, rezistentă la foc și prezintă o durabilitate mare în timp. Este recomandată în deosebi pentru izolarea teraselor, fațadelor, structurilor tehnice, pardoselilor sau suprafețelor cu încărcare punctuală mare.

Principalele diferențe dintre vata de sticlă și vata bazaltică

Ambele tipuri de materiale contribuie la reducerea nivelului de zgomot, oferă protecție împotriva incendiilor și asigură un confort termic sporit. Cu toate acestea, se diferențiază prin:

Flexibilitate, elasticitate și greutate

Vata minerală de sticlă este flexibilă, în timp ce vata bazaltică este rigidă sau semirigidă. Din acest motiv poți achiziționa vată de sticlă sub formă de rolă, în timp ce vata bazaltică este disponibilă doar sub formă de plăci drepte. Dacă vrei să instalezi un material termoizolator în aplicațiile care trebuie umplute perfect, poți opta pentru vata de sticlă. În cazul în care spațiul necesită materiale rigide, cu o rezistență mecanică deosebită, atunci poți alege vata bazaltică.

 

La capitolul greutate, vata minerală de sticlă este de până la 50% mai ușoară decât cea bazaltică. Din acest motiv, aceasta se poate transporta, depozita și manipula mai simplu.

Rezistența la compresiune

O altă diferență între vata de sticlă vs vata bazaltică pe care trebuie să o știi este rigiditatea statului de izolație deoarece influențează rezistența acestuia la compresiune. Vata bazaltică are performanțe mai ridicate, de până la 100kPa, ceea ce înseamnă că materialul nu se deformează în urma unor solicitări mecanice mai mari.

Protecția la incendii

Așa cum am menționat în rândurile de mai sus, atât vata de sticlă, cât și cea bazaltică sunt materiale incombustibile, care previn distrugerea structurii clădirii în caz de incendiu. Cu toate acestea, vata bazaltică are un punct de topire mai ridicat datorită materialului din care este realizat, ceea ce o face să reziste la temperaturi de până la 1000 grade Celsius, timp de 4 ore. În comparație cu aceasta, vata minerală poate rezista doar până la 600 de grade Celsius, topindu-se într-o jumătate de oră.

 

Astfel, deși există diferențe între cele două tipuri de materiale, nu s-ar putea concluziona că unul este mai bun decât celălalt în toate cazurile. Atât vata de sticlă, cât și cea bazaltică este utilă pentru anumite aplicații specifice. Alege sortimentul de vată minerală potrivit pentru proiectul tău și bucură-te de beneficiile pe care ți le aduce izolarea locuinței!

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*