Povestea Evangheliei, nava simbol a Costineştiului

Epava din Costineşti este o emblemă a staţiunii de la malul mării. Numită Evanghelia, aceasta a apartinut celebrului Arisotel Onassis. Cu o lungime de 131 de metri, 17 metri lăţime şi 10 metri înălţime, nava a fost construită pe şantierele navale Harland & Wolff din Belfast, unde a fost construit şi celebrul vas Titanic. Construită pentru Ministerul britanic al Transportului, aceasta a fost lansată la apă pe data de 28 mai 1942, sub un alt nume, „Empire Strength. De altfel,  de la construcţie şi până în anul în care a eşuat, nava a avut patru denumiri, „Empire Strengh“, „Saxon Star“, „Redbrook“ şi, în final, „Evanghelia“.  

Povestea Evangheliei, nava simbol a Costinestiului 1

Picture 1 of 12

În jurul eşuării navei s-au ţesut nenumărate poveşti. Se spune că nava a fost intentionat “eşuată” în zona de nord a Costineştiului în anul 1968, în urma unei înţelegeri între Onasiss şi căpitan. Navei îi expirase de 2 ani dreptul de navigaţie, iar Onasis ar fi dorit să încasezasie banii pe asigurare.

În seara zilei de 14 octombrie 1968, Grupul de Intervenţii şi Salvare al portului Constanţa a primit un SOS, o navă sesizând că se află în stare de pericol. Coform primelor informaţii transmise de comandant, nava eşuase între Gura Portiţei şi braţul Sfântu Gheorghe, însă nu a găsit-o. Ulterior, echipajul a transmis alte coordonate: între Gura Portiţei şi Vadu. Mircea Ionescu, comandantul grupului de salvare, a decis într-un final să caute nava exact în diecţia opusă coordonatelor transmise de greci. Astfel, în dimineaţa zilei de 15 octombrie, nava Evanghelia a fost localizată în dreptul actualei staţiuni Costineşti, la momentul respectiv un mic sat pescăresc.

Şeful Căpităniei Constanţa, Alexandru Mezei, a dezminţit legendele potrivit cărora grecii au eşuat nava pentru primele de asigurare. Potrivit lui, astfel de afirmaţii nu pot fi făcute fără studierea dosarelor de cercetare întocmite după producerea acestor evenimente.

Există şi alte legende legate de Evangelia. Localnicii spun că nava ar fi fost plină cu portocale când a eşuat, astfel că la câteva săptămâni după, în Constanţa se găseau portocale la liber. Altă legendă spune că nava transporta butoaie cu măsline şi băuturi alcoolice.

La momentul eșuării nava Evanghelia se afla într-o stare foarte bună, epava acesteia a rezisând în bătaia valurilor timp de 44 de ani. Totuși, în noaptea de 20 spre 21 decembrie 2012, în urma unei furtuni și a temperaturilor foarte scăzute, corpul navei a cedat iar castelul s-a prăbușit spre interior.

Acum - Ofertă la sute de produse pe eMag.ro


EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*