Zona Borșa, Maramureș, se poate lăuda cu unele dintre cele mai vechi și impresionante lăcașe de cult din România. Există mai multe tururi ale bisericilor de lemn din Maramureș pentru care turiștii optează an de an. Bisericile, ca monumente arhitecturale sunt impresionante, însă legendele care plutesc în jurul lor atrag atenția turiștilor la fel de tare. Ne-am gândit ca astăzi să vă introducem în această lume a legendelor transmise din generație în generație de către locuitorii din Borșa și împrejurimi.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”218″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
- Legenda bisericii de lemn din Borșa
Una dintre cele mai populare legende care circulă în Borșa este cea a Lehoaiei, o femeie despre care se spune că în 1717 a salvat biserica de un incediu pe care se pregăteau să îl provoace tătarii. Lehoaia era recunoscută pentru curajul ei, dar și pentru puterea fizică, deseori luându-se la întrecere cu orice bărbat la coasă sau la tăiat lemne. Legenda spune că Lehoaia a observat armata tătară pe lângă râul Vișeu și a chemat întreg satul să se adune în jurul bisericii din Borșa, de la bătrâni, până la femei și copii. Fiecare sătean și-a luat câteva pietre din albia râului, iar în momentul în care tătarii s-au apropiat de biserică, Lehoaia, în fruntea localnicilor, a început să îi atace. Legenda mai spune și că Lehoaia ucidea și câte patru tătari odată în larma care se crease. Nu știm dacă această legendă este sau nu adevărată, dar putem spune că datorită Lehoaiei, astăzi ne putem bucura de o biserică de lemn impresionantă din Borșa.
- Legenda Mănăstirii Moisei
Mănăstirea Moisei se află în apropierea Borșei, în inima muntelui. Turiștii care vin aici, vor să se relaxeze și să admire culmile Pietrosului Rodnei, însă ajung de multe ori să afle și legenda acestei mănăstiri. Se spune că doi soți înstăriți și-au trimis fiul în Moldova să își caute o soție, însă timpul a trecut, fiul nu s-a mai întors, iar părinții s-au resemnat cu gândul că acesta a murit. Într-o zi, stând în mijlocul munților, cei doi soți au auzit parcă venind din străfundurile pământului sunetul unui clopot. S-au decis că acel loc este sfânt și că trebuie numaidecât să ridice o mănăstire în cinstea fiului lor. Așa a apărut Mănăstirea Moisei, un așezământ religios cu o istorie de peste 400 de ani, recunoscut în special pentru icoana făcătoare de minuni. Cei mai mulți vizitatori vin pe 15 august, atunci când se sărbătorește hramul mănăstirii.
- Legenda Bisericii din Poienile Izei
Un alt lăcaș de cult cu o istorie și o legendă pe măsură este biserica cu semilună din Poienile Izei. Cei care trec pragul acestei biserici observă sub crucifixul care încununează turnul o semilună de metal. Legenda spune că această semilună a fost adăugată de către unul dintre localnici pentru a feri biserica de profanările turcilor și a tătarilor musulmani. Partea cea mai interesantă este faptul că în timpul invaziei tătare din 1717, biserica a scăpat nedistrusă, spre deosebire de restul lăcașurilor de cult din această zonă care au fost afectate într-un fel sau altul. Nu știm dacă acea semilună a funcționat ca un protector al bisericii sau dacă tătarii nu au avut niciun interes în distrugerea acestei biserici, însă cert este că această biserică, chiar dacă a suferit mai multe transformări de-a lungul timpului, merită vizitată.
În concluzie, data viitoare când te afli în stațiunea Borșa și ajungi să vizitezi aceste lăcașuri de cult, nu uita de legendele care plutesc în jurul lor și de ce nu, împărtășește-le și cu alții!