Locuri turistice din România care merită vizitate:

Orașele din România cu cele mai frumoase stadioane

În ultimii 15 ani, România a investit sume considerabile în construcția unor stadioane noi. Acestea sunt folosite în special pentru evenimente sportive, dar constant sunt organizate și concerte ale unor mari artiști.

București, Cluj-Napoca, Craiova, Arad, Ploiești și Târgu-Jiu sunt câteva dintre orașele care au beneficiat de arene noi în ultimii ani. Și proiectele în derulare sunt numeroase, motiv pentru care în anii următori vom avea stadioane noi și în orașe ca Timișoara, Pitești și Constanța.

București, orașul cu patru stadioane noi

Capitala României se remarcă prin stadioanele noi construite în ultimii ani. Cel mai mare stadion al Capitalei este Arena Națională, cu o capacitate de 55.634 de locuri. Aici joacă în mod obișnuit echipa națională a României, dar și FCSB. Practic, Arena Națională a devenit „casa” FCSB-ului după plecarea din Ghencea, însă a fost nevoită adesea să se mute și de pe această arenă în ultimii ani.

Deși nu are încă o „casă”, FCSB este favorita numărul 1 la pariuri sportive fotbal Superliga 2023/2024, fiind văzută peste CFR Cluj, Universitatea Craiova și Rapid.

Tot pe Arena Națională se organizează constant și concerte și numai în 2023 aici au ajuns Guns N’Roses și Depeche Mode.

Stadionul Steaua se remarcă, și el. A fost inaugurat în 2021 și a fost reconstruit pentru meciurile de la EURO 2020 (turneu care a avut loc în 2021). Are o capacitate de 31.254 de locuri, iar costurile de construcție s-au ridicat la 95 de milioane de euro. Este casa echipei de Liga a doua CSA Steaua.

Inaugurat în 2022, stadionul Valentin Stănescu este casa echipei Rapid. Arena este plină la fiecare meci și se remarcă prin atmosfera deosebită făcută de fanii Rapidului. Are o capacitate de 14.047 de locuri.

Al patrulea stadion nou din București este cel de rugby de la Arcul de Triumf. Inaugurat tot în 2021, acesta are o capacitate de 8.207 de locuri și a costat în jur de 37 de milioane de euro. Aici au loc constant și meciuri de fotbal, în special ale echipei Dinamo.

Craiova se remarcă prin Ion Oblemenco

Craiova, care în ultimii ani a devenit o atracție turistică în special grație Târgului de Crăciun, are un stadion spectaculos, asemănător cu cel al lui Olympique Marseille. Arena din Craiova a fost inaugurată în 2017 și are o capacitate de 30.983 de locuri. Este al patrulea cel mai mare stadion din România, iar pe el joacă cele două echipe ale orașului: Universitatea Craiova și U Craiova 1948. Aici sunt organizate pe durata verii și concerte.

Cluj Arena, un stadion cunoscut la nivel mondial

Cluj Arena oferă o situație paradoxală. Este mai cunoscut la nivel mondial prin prisma faptului că aici este organizat în fiecare vară festivalul muzical UNTOLD, la care vin turiști din toată lumea. Pe perioada festivalului, echipa de fotbal U Cluj, care joacă în mod obișnuit pe stadion, e obligată să se mute pe o altă arenă. Stadionul a fost construit în 2011 și are o capacitate de 30.355 de locuri. Tot în Cluj se află și stadionul Constantin Rădulescu, pe care evoluează CFR Cluj. Acesta nu este însă la fel de spectaculos.

Stadionul din Arad are o situație atipică

Un alt stadion nou din România este cel din Arad, ce poartă numele Francisc von Neuman. Arena din Arad are o situație atipică deoarece a fost inaugurată fără spectatori, la un meci disputat de UTA. Costurile de construcție s-au ridicat la 14 milioane de euro, iar capacitatea arenei este de 11.500 de locuri. Recent, UTA a fost nevoită să se mute din Arad deoarece gazonul a fost schimbat.

Stadionul din Târgu Jiu, inaugurat în 2019

Stadionul din Târgu Jiu a costat 28 de milioane de euro și, în primă fază, a fost gazda echipei Pandurii Târgu Jiu. Aceasta a dat însă faliment, iar aici a început să joace Viitorul Pandurii Târgu Jiu. Capacitatea arenei este de 12.518 locuri, iar aici au loc nu doar evenimente din fotbal, ci și din atletism. Stadionul mai este folosit și pentru concerte, dar și pentru alte evenimente.

În România au mai fost construite în ultimii ani stadioane și în Sfântu Gheorghe, Târgoviște, Sibiu și Ploiești. Planurile anunțate de autorități sunt făcute pentru ridicarea unor construcții noi și în Constanța, Timișoara și Pitești. De asemenea, Dinamo așteaptă de ani buni construcția unui nou stadion.

 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: