Locuri turistice din România care merită vizitate:

Petro Vaselo – află totul despre această cramă de top

Istoria brandului Petro Vaselo, cum a apărut crama și ce promite ea

Crama Petro Vaselo este rezultatul muncii familiei Dal Tio, proiect cu o poveste aparte. În prezent, Nello Dal Tio deține această cramă, împreună cu plantația și toate celelalte spații care ajută la efectuarea unui proces complet de vinificare a strugurilor.

            Nello Dal Tio a fost înconjurat de tradiția italiană încă de mic, crescând într-o zonă rurală. După o carieră de succes în antreprenoritat, în anul 2002 dealurile din Petrovaselo i-au amintit lui Nello de originile sale rurale și copilărie.

            Așa a început povestea cramei, care supraviețuiește prin respectul pe care Nello îl oferă neîncetat pământului gata să rodească oricând. El și-a dorit nu doar să posede pământul, ci a vrut ca acesta să continue să trăiască, motiv pentru care afacerea a devenit un succes.

            Crama este plasată complet în subteran, unde se acordă aceeași atenție sporită precum cea oferită viei. În acest loc strugurii trec printr-un proces de dublă selecție manuală cu scopul de a scăpa de ciorchinii care nu îndeplinesc normele, sub o formă sau alta.

            În procesul de prelucrare al vinului nu se folosesc antioxidanți pentru că strugurii nu intră deloc în contact cu oxigenul, deci nu au nevoie de aceste substanțe. Vinificarea are loc ori în rezervoare din inox, ori în butoaie din stejar francez, unde strugurii sunt aleși în funcție de parcela din care provin, al căror tip de sol prezintă specificații diferite.

Procesul de rafinare reprezintă următoarea etapă, urmând să aibă o durată mai lungă sau mai scurtă în funcție de necesitatea fiecărui tip de vin.

Drept obiectiv, crama Petro Vaselo își propune să obțină și să ofere vinuri unice, de o calitate înaltă, cu ajutorul specialiștilor care asigură rafinamentul produsului rezultat prin cunoașterea fiecărui soi de strugure și condițiile de care acesta are nevoie.

Petro Vaselo a adus brandul și în România, mai exact în Banat. Aici, compania și-a asigurat terenuri bogate în cultura de viță de vie și a creat crama în care strugurii sunt îngrijiți conform normelor producătorilor italieni.

 

            Petro Vaselo: ce culturi stau la baza vinurilor care sunt produse în crama din România și cum sunt îngrijite

Culturile de vie dispun de o suprafață de 172 ha, însă, pentru că pregătirea solului durează în jur de 3 ani, doar 45 ha sunt plantate permanent cu vie. Producătorii fac acest lucru pentru a recrea condițiile optime pentru dezvoltarea corespunzătoare a viilor tinere.

Microclimatul creează și el condițiile meteorologice ideale pentru viticultură, la fel cum o face solul, predominant argilos, cu câteva zone care prezintă vene calcaroase.

Din aceste motiv, crama dispune de vinuri de o calitate înaltă prezente pe piață, din grijă pentru natură, dar și pentru clienți. Spunem acest lucru și pentru că tratamentele chimice aplicate asupra viței de vie sau asupra solului sunt minimizate.

Pentru ca strugurii să aibă un gust puternic, este controlată producția fiecărei tulpini care formează vița de vie, fiind redus numărul de ciorchini chiar la începutul verii, iar colectarea lor având loc în funcție de câțiva parametri clari.

           

            Petro Vaselo: ce vinuri sunt create în această cramă și care sunt asocierile culinare?

Crama prezintă o serie de vinuri sub denumiri care își au rădăcinile în istorie și mitologie: Bendis (zeica dacică a nopții, a magiei, dar și a legăturilor matrimoniale), Kotys (zeiță tracică – fertilitatea) și Melgis (nume dacic feminin).

Printre cele mai iubite variante de vin se regăsesc următoarele: Alb de Petro Vaselo (vin sec, alb, ce se consumă la 5-6°C, împreună cu preparate diverse – fructe de mare, pește cu legume, brânză), Rose de Petro Vaselo (sec, rose, ce se consumă la 5-6°C, împreună cu legume, brânză, fructe de mare sau pește), Negru de Petro Vaselo (vin sec, roșu, ce se consumă la 16-18°C, în special împreună cu carnea roșie), Roșu de Petro Vaselo (vin sec, roșu, ce se consumă la 16-18°C, împreună cu preparate pe bază de truse sau care conțin ierburi aromatice), Otarnița (vin sec, roșu, ce se consumă la 16-18°C, ideal împreună cu carne ablă), Bendis Rose (vin brut spumant, rose, ce se consumă la 5-6°C, împreună cu carne albă, fructe de mare și brânzeturi proaspete), Bendis Nadir (vin brut spumant, alb, ce se consumă la 5-6°C, împreună cu carne de pasăre, pește sau brânză proaspătă), Ovaș (vin sec, roșu. ce se consumă la 16-18°C, împreună cu carne roșie, ori vânat), Melgis (vin sec, roșu, ce se consumă la 16-18°C, împreună cu carne roșie sau vânat), Maletine (vin sec, alb, ce se consumă la 5-6°C, adesea împreună cu pește) și PV Winery Edition. (vin sec, alb, ce se consumă la 14°C, împreună cu legume sau pește)

Soiurile de struguri folosite în producție sunt: Cabernet Sauvignon, Merlot, Pinot Noir, Chardonnay, Riesling, Fetească Neagră, iar combinațiile dintre soiuri poate să difere de la vin la vin.

            Crama, deși prezentă în România, reușește să păstreze vie esența Petro Vaselo, împreună cu vinurile pe care le are în producție, vinuri asupra cărora se aplică aceleași procese ca cele folosite pe plantațiile italiene

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: