Platoul carstic salin Medelic este o arie naturală protejată unică în Europa datorită formaţiunilor saline de suprafaţă. Acesta este situat în Subcarpaţii Curburii, la limita dintre Subcarpaţii Vrancei şi Subcarpaţii Buzăului, în comuna Mânzăleşti, judeţul Buzău.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”125″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Pe suprafaţa platoului Meledic există mici conglomerate de sare asemănătoare unor sâmburi. Relieful carstic spectaculos se datorează dizolvării sării la mică adâncime sau la suprafaţă, dând naştere astfel celui mai interesant fenomen de relief carst salin din România, care se aseamănă foarte mult cu relieful format pe calcare.
Un alt aspect interesant este faptul că pe acest platou salin s-au format lacuri cu apă dulce, cele mai cunoscute fiind Lacul Mare sau Lacul fără fund şi Lacul Castelului. Aceste lacuri s-au format în uvalele create de către îmbinarea văilor cu numeroasele doline ale platoului.Pe platoul Meledic există de asemenea numeroase peşteri mici, dar şi una foarte mare, Peştera 6S Meledic, a doua peşteră ca lungime din lume dintre toate peşterile dezvoltate în sare.
Platoul Medelic mai are şi alte atracţii turistice. Aici vei fi întâmpinat de către 25 de figuri sculptate în lemn, care întregesc aspectul pitoresc al locului. Ele aparţin unei tabere de sculptură din zonă. O altă atracţie o reprezintă şi Piatra Albă “La Grunji”. Aceasta este situată la ieşirea din Mânzăleşti spre Lopătari, pe malul râului Slănic. Aceast monument al naturii este rezultaul eroziunii hidrauliceace şi eoliene.
Un alt fenomen rar pe şi foarte frumos de pe Platoul Medelic sunt şi focurile vii. Prin scoarţa terestră se infiltrează gaze naturale, care atunci când ajung la suprafaţă se aprind şi creează flăcări care ard continuu. Platoul Medelic are şi el propriul sfinx. Acesta se numeşte Sfinxul de la Buştea şi este o stâncă în formă de cap de om, situată pe un versant al masivului Breazau,.
Nu în ultimul rând, printre atracţiile turistice din zonă trebuie să amintim şi de Mănăstirea Găvanu, o mănăstire ortodoxă cu un aspect deosebit şi o istorie foarte interesantă. A fost construită în anul 1707 între două izvoare, însă ulterior a fost reconstruită de două ori. Prima dată din cauza pagubelor produse de locul mlăştinos în care era situată, iar a doua oară din cauza faptului că a fost incendiată de către turci. În curtea bisericii există chilii, o clopotniţă, un paraclis, locaţii gospodăreşti şi un mic iaz.