TOP 3 trasee montane din apropierea Brașovului

Dacă locuiești în Brașov sau îl vizitezi, ai numeroase posibilități de explorări montane. Nu degeaba are vechea cetate renumele de poartă de intrare către măreția Carpaților! Itinerariile care au ca punct de plecare orașul de sub Tâmpa sau împrejurimile sale sunt numeroase și variate, oferind opțiuni atât pentru începători, cât și pentru montaniarzii cu experiență.

Am adunat în acest articol 3 drumeții montane pe care le poți aborda pornind din Brașov sau din apropierea orașului. Alege traseele corespunzătoare pregătirii tale fizice, psihice și tehnice, echipează-te corespunzător și nu părăsi potecile marcate.

Zărnești – Poiana Zănoaga – Vârful Piatra Mică

Dacă ai cazare în Brașov și vrei să ajungi pe vârful Piatra Mică, poți lua trenul până la Zărnești. Drumul durează aproximativ 30 de minute, la care se adaugă și cele 7-8 ore ale traseului montan.

De acolo vei urca pe drumul asfaltat până la Fântâna lui Botorog, de unde poți gusta apa limpede precum cristalul și rece ca gheața. Urmează un urcuș prin pădure până în Poiana Zănoaga, unde te vei bucura de priveliștea minunată și de un bogat covor de brândușe și viorele.

După ce te înduri să părăsești acest loc de poveste, te așteaptă drumul către Cabana Curmătura, unde poți mânca și te poți odihni în voie. Ai nevoie să-ți recapeți puterile, pentru că va trebui să parcurgi o bucată abruptă și dificilă de traseu până la Șaua Crăpăturii, de unde vei ajunge apoi pe Vârful Piatra Mică, aflat la altitudinea de 1811 m.

Drumul de întoarcere trece prin creasta Pietrei Mici, Crucea din Carpați și din nou Poiana Zănoaga, cu revenire în Zărnești.

Azuga – Sorica – Vârful Băiuțu

Din Brașov poți lua dimineața un tren către Azuga, iar în mai puțin de o oră, după ce ajungi în gară și treci podul peste râul Azuga, vei intra pe traseul către Vârful Băiuțu.

Urcușul trece prin muchia Sorica, apoi prin vârfurile Urechea și Duțca, de unde vei privi lumea de la o altitudine de 1715 m.

Urmează în continuare marcajul Triunghi Albastru până la Vârful Băiuțu, după care vei porni către vest, de-a lungul marcajului Cruce Roșie, pentru a coborî Culmea Zamora către gara Bușteni. Acest itinerariu cu grad mediu de dificultate poate fi parcurs în 7- ore.

Brașov- Pietrele lui Solomon – Cabana Cristianul Mare

Iată și un traseu care pornește din Brașov, din capătul străzii Podul Crețului. Caută cazări de tip hotel în Brașov, chiar în cartierul Șchei, pentru că drumeția poate dura până la 6 ore. Dacă vii dinspre gara Brașov, poți lua autobuzul până la intrarea pe traseu.

După urcușul până până la stâncile de calcar ale Pietrelor lui Solomon, continui pe o potecă ce urcă prin pădure până în culme. Urmează o coborâre pe un drum forestier și un drum ușor prin pădurea de brad și fag până la Poiana Nisipului.

De aici, continui să urci spre sud-est, traversând pădurea de molid, până la intersecția cu traseul marcat cu triunghi albastru care urcă în Poiana Brașov. După ce străbați o vâlcea seacă, urci pe versantul stâng al văii, ajungând în Poiana Drester și apoi pe culmea Crucurului.

După aceea, Drumul Galben se desparte de Drumul Albastru, continuând spre sud pe un versant puternic înclinat, până la Poiana Doamnei, unde găsești Cabana Cristianul Mare.

Fiecare dintre traseele de mai sus îți oferă experiențe distincte, o varietate de peisaje montane și provocări unice. Fie că preferi itinerariile presărate cu momente de respiro în peisaje fermecătoare, precum Poiana Zănoaga, sau îți plac urcușurile susținute, nu uita să te bucuri de frumusețea naturii din jurul tău!

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*