Vida, lacul cu vârtej și apă de o culoare mirifică

Departe de agitaţia cotidiană, într-un loc cu totul special, se află un lac unic în România. Este vorba despre Lacul Vida din Bihor, ce pare desprins din povești datorită culorii deosebite, aproape ireale a apelor sale,care se schimbă în funcție de anotimp și în care se reflectă pădurile din jur.

Vida, lacul cu vartej si apa de o culoare mirifica 5

Picture 5 of 5

Deversorul în formă de pâlnie, farmecul lacului

Însă nu culorile schimbătoare ale lacului sunt cele care atrag turiștii ca un magnet, ci vâltoarea din mijlocul său. Este vorba despre un deversor  în formă de pâlnie care creează impresia unui imens vârtej spectaculos. Lacul Vida este este un caz unic cu astfel de construcţie cu pâlnie. Deversorul cu margini din bârne de lemn are rolul de a micşora presiunea celor aproape 400.000 de metri cubi de apă asupra digului,în eventualitatea unor ploi abundente.

Construcție

Lacul Vida are o suprafață de 6 hectare și o lungime de 2 kilometri. Construcția lacului de acumulare pe cursurile Videi și Toplitei, în dreptul comunei Dobroești, a durat până în 1967, fiind realizat în principal pentru minele de bauxită din regiune. Înainte ca barajul să fie ridicat, zona era cunoscută datorită faptului că aici exista cea mai veche moară din satul Luncasprie.

Ce poți face aici

Zona carstică este perfectă pentru amatorii de sporturi nautice, pescari, dar și alpiniști, dar și pentru cei care vor să aibă parte de liniște, relaxare și aer curat. În jurul lacului există un drum forestier ce poate fi folosit pentru promenadă. O plimbare pe marginea luciului de apă ”exotică” este cu adevarat spectaculoasă și relaxantă.

Alte atracții turistice din zonă

Culorile lacului, raiul pescarilor de altădată – sunt aproape exotice. Farmecul Lacului Vida este amplificat și de pesterile, izvoarele și cheile din Valea Roșia: Peștera Vacii, Peștera Urâcioșii, Peștera Calului, Peștera Babii, Peștera Crucii, Peștera Valăului, Peștera Ciur Ponor, Peștera Ciur Izbuc și Cheile Albioarei. Cele mai cunoscute sunt Peștera cu Cristale de la Farcu și Pestera Meziad. Apoi Cheile Videi impresionează prin frumusetea și lungimea lor (zece kilometri), fiind de altfel cele mai lungi chei din Apuseni.

În zonă se află și biserica din Luncasprie, construită la sfârșitul secolului XVII și considerată monument istoric sau Monumentul Eroilor din Dobroești, ridicat în cinstea ostașilor care s-au sacrificat în cele două Războaie Mondiale.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*