Salina Turda reprezintă un obiectiv de mare interes turistic, oferind vizitatorilor un spectacol sculptat în sare, de mare valoare. Salina Turda este un adevărat muzeu de istorie al mineritului în sare, loc în care legendele şi realitatea se împletesc într-un mod armonios.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”246″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Localizare şi acces
Salina Turda este localizată în zona Durgău-Valea Sărată din Turda. Accesul în prezent se face de pe Aleea Durgău, la numărul 7. Intrarea în Salină se asigură printr-o coborâre pe trepte, pe o lungime de 45 de metri şi o deferenţă de nivel de 15 metri. Zăcămintele de sare s-au format cu 13 milioane de ani în urmă, într-o mare cu o adâncime redusă. Stratul de sare se extinde pretutindeni în zonă, având o grosime de 400 de metri. Există zone unde sarea s-a ridicat mult la suprafaţă, acolo unde a găsit o scoarţă terestră mai slabă, şi a format nişte escrescenţe sub forma unor ciuperci. Ciuperca de la Turda are o înălţime de 1.200 de metri.