Curtea Domnească de la Argeș reprezintă și astăzi un portret important al istoriei și tradițiilor românești.
Curtea Domnească de la Argeș a fost de-a lungul timpului un punct de referință istoric, Curtea devenind în timp resedință domnească pe vrema lui Basarab I, dar și în timpul domniei lui Mircea cel Bătrân (1386-1418).
Istoric Curtea Domnească de la Argeș:
Așadar, din inscrisuri ne putem da seama ca aceasta Curte Domneasca de la Arges a avut o vechime considerabilă. În vremea domniei lui Mircea cel Bătrân, Curtea Domnească de la Argeș a devenit punctul central al Țării Românești.
Prima atestare a Argeșului, oraș istoric al vremii, a avut loc în anul 1330. În anul 1510 un alt document menționa în inscrisurile sale faptul că la Curtea Domnească de la Argeș își stabilise resedința mai multi domnitori. În aceste locuri s-au produs numeroase schimbări– s-a înființat prima școală locală, prima Mitropolie a țării, prima monetary, aceasta fiind prima capitală a Țării Românești.
Curtea Domnească de la Argeș datează din secolul al XIII-lea. Arhitectura sa a fost destul de impunătoare, imitând pe alocuri modelul caselor tradiționale ale regiunii. Fiind delimitată de un perimetru dreptunghiular, de ziduri groase, casa domnească a avut o structura destul de masivă, fiind locuită de mai mulți domnitori precum Neagoe Basarab.
Curtea Domneasca de la Argeș a fost reabilitatată de mai multe ori. Basarab I a refăcut structura Curții Domnești de la Argeș odată cu începerea construcției Sfântul Nicolae Domnesc. Acesta și-a dorit să construiască un amplasament în stil bizantin care să îi asigure atât lui, cât și familiei împacarea sufletului cu Dumnezeu.
Obiective principale de vizitat la Curtea Domnească de la Argeș :
În prezent, Curtea Domnească de la Argeș se prezintă sub forma unor ruine, însă bine conservate întrucât au intrat în circuitul European al istoriografiei de artă, fiind inclusă și pe lista monumentelor istorice ale UNESCO.
Tot în interiorul Curtii Domnești de la Argeș, turiștii pot admira și Biserica Sân Nicoară sau Nicolae cel Mic care a fost construită din ordinal Doamnei Clara, mama vitregă a domnitorului Vladislav Vlaicu, fiind dăruită pentru oficierea slujbelor preoților catolici.
Program de vizitare Curtea Domnească:
8.00 – 18.00
Tarif vizitare Curtea Domnească:
–
În apropiere de Curtea Domnească mai puteți vizita următoarele obiective turistice:
Muzeul Municipal Curtea de Argeș, Biserica Domnească Curtea de Argeș, parcul Sân Nicoară, Casa Goangă
Contact Curtea Domnească de la Argeș:
Tel: 0248-721-446
Email: –
Web: –
Adresa Curtea Domnească de la Argeș:
Localitate: Curtea de Argeș
Strada: –
GPS: 45.14203 N 24.67438 E
Cum se ajunge la Curtea Domnească:
Se află în centrul oraşului Curtea de Argeș
[geo_mashup_map]
Galerie foto Curtea Domnească de la Argeș:
Ai vizitat Curtea Domnească?
Ce ți-a plăcut cel mai mult la Curtea Domnească?