ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL ANINA. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Anina, județul Caraș-Severin.

Anina este un oraş din judeţul Caraş-Severin şi se „odihneşte” înconjurat de munţii împăduriţi ai Aninei. Anina „a fost pensionată” din punct de vedere al extracției cărbunelui, după ce, în trecut, a fost un centru important de exploatare minieră a huilei şi încearcă să se reorienteze către turism.

Oraşul Anina se bucură de un mare privilegiu, acela de a fi legat de Oraviţa prin cea mai veche cale ferată montană din România, Semmeringul Bănăţean. Este denumită astfel pentru că s-a confruntat cu aceleaşi dificultăţi în construcţie ca „sora ei austriacă”, calea ferată de la Semmering.

Anina devine un oraş cu acte în regulă, în anul 1952, iar în 1968, pentru că judeţul Caraş-Severin este reînfiinţat, Anina devine unul dintre cele opt oraşe ale judeţului.

Povestea oraşului Anina

Cartierul Steierdorf de astăzi, a fost în trecut, locul unde s-a creat o colonie muncitorească. Această colonie a fost aşezată în pădurea seculară de anini, care era sub influenţa Imperiului Austro-Ungar. În anul 1773, 34 de familii au fost aduse din zonele Schladming-Ausee-Goisern-Ischl-Gmunden, pentru a exploata pădurile din Oraviţa. Lemnul şi mangalul erau necesare pentru minele de cupru şi aur, atelierul de forje şi topitoriile de aramă din Oraviţa.

În anul 1790, Mathias Hammer, un tăietor de lemne, găseşte în Valea lui Andrei (Sigismund-ul de astăzi) o piatră neagră, despre care mai târziu află că este huilă de înaltă calitate. Huila de la Steierdorf a fost cumpărată şi folosită de ,,Societatea imperial-regală de navigaţie cu aburi pe Dunăre”.

În 1846, colonia Steierdorf s-a transformat într-un centru minier. Între Oraviţa şi Steierdorf, s-a construit un drumul pentru a asigura transportul lemnului şi cărbunelui.

Numele de Anina este menţionat pentru prima dată în anul 1858, când a fost construită Uzina Siderurgică, în Valea Aninei. Valea a primit acest nume datorită pădurilor de anini.

Anina şi-a asigurat un loc bine meritat în istoria umanităţii, pentru că în 1889 a reuşit perfomanţa de a realiza cea mai mare producție de cărbune din secolul al XIX-lea - 270.450 de tone.

În perioada Primului Război Mondial, au fost transportaţi prizonieri de război, 400 ruşi şi 76 italieni şi siliţi să lucreze în minele de la Anina. Prizonierii stăteau în lagărul de la Celnic.

În data de 7 iunie 1920, cea mai mare catastrofă minieră din Europa, din acele vremuri, s-a petrecut la Anina, când au murit peste 200 de oameni. Ce a creat acest accident nefericit a fost o cantitate mare de dinamită degradată (depozitată din 1915) care a luat foc brusc.

În al Doilea Razboi Mondial, familiile germane au părăsit Anina şi au fugit spre Austria şi Germania, pentru a se proteja de venirea ruşilor. În zilele de 26-28 septembrie, au avut loc schimburi de focuri, ce a dus la moartea, atât a unor soldaţi români, cât şi germani şi ruşi.

Exploatarea minieră din Anina s-a încheiat, de pe data de 14 ianuarie 2006, în urma unei explozii puternice, în care au murit 7 oameni.

Ce obiective turistice vă oferă Anina? Nici nu ştiu de unde să încep, vă voi oferi câteva exemple, dar şi o listă din care puteţi alege cea mai bună variantă pentru voi:

Calea ferată montană Oraviţa-Anina- această cale ferată este unică în sud-estul Europei, şi în aceeaşi măsură, un monument istoric. Această construcţie traversează 14 tuneluri, 10 viaducte şi în timpul călătoriei, veţi da peste o mină închisă de uraniu și peste una dintre puţinele stele ale lui Lenin care încă mai există.

Parcul Național Semenic-Cheile Carasului, adăposteşte un număr de opt rezervaţii naturale protejate: Cheile Gârliştei, Cheile Caraşului, Izvoarele Nerei, Izvoarele Caraşului, Peştera Buhui şi lacul Buhui, Peştera Comarnic, Peştera Popovăţ.

În Parcul Naţional Cheile Nerei-Beuşniţa, veţi descoperi lacul Ochiul Beiului, cascada Beușnița și cascada, pe care cei de „The World Geography” au spus că este unică în lume, cascada Bigăr.

Alte obiective turistice care pot fi explorate sunt: mina Anina – puțurile I și II, biserica Sfânta Treime Anina – Steierdorf, biserica catolică Steierdorf, munţii Aninei, lacul Maghitas, peştera Ponor, peştera Gaura cu Muscă, Cheile Minisului, peştera Crivina, peştera Marghitas, popasul Paralela 45 (prin acest loc trece paralela de 45 grade latitudine nordică) etc.

Oraşul Anina ne-a arătat cum a evoluat de-a lungul istoriei şi o parte din bogăţiile naturale pe care are să ni le arate. Depinde doar de noi să alegem momentul în care vrem să explorăm harta comorilor sale.