ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN COMUNA BONTIDA. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din comuna Bontida, județul Cluj.

Multe frumuseţi se mai găsesc în Cluj! Clădiri istorice superbe, localităţi în care tradiţiile dăinuiesc şi azi, oameni buni la suflet, care te ajută la orice pas – toate acestea descriu perfect Clujul. Nici nu ştii unde să te opreşti prima dată!

Prin peregrinările noastre în comunele judeţului, am poposit şi undeva în nord-vestul Podişului Transilvaniei, la aproape 35 de kilometri distanţă de Cluj-Napoca, în comuna Bonţida. Nu e o localitate foarte mare (are o suprafaţă de 80 de kilometri pătraţi), însă oamenii care trăiesc aici au poveşti de viaţă fascinante şi pilduitoare.

Istoria Bonţidei începe după anii năvălirii popoarelor migratoare, ultimul val, al slavilor, lăsând urme însemnate. Notarul Anonymus al regelui Bela al Ungariei nota că, în anul 895, în zonă s-a aşezat un grup de războinici aflaţi sub conducerea unui oarecare Tuhut. Neputând trece Someşul, Tuhut a ordonat construirea unui pod, operaţiune de care s-a ocupat un anume Benko Boncz, pod care, în limba maghiară, se traduce hid. Numele localităţii provine din: Boncz+Hid = Bonczhida (Bonţida). Astfel, documentele arată că Bonţida era deja întemeiată în anul 1070, fapt demonstrat şi de ridicarea Bisericii Reformate în anul 1100, care există şi azi. În 3 iunie 1387, coroana regală a donat domeniul Bonţida familiei Bánffy, pentru a-i răsplăti fidelitatea faţă de regele Zsigismund. Încă de pe atunci, istoria localităţii a fost legată de familia amintită, iar în jurul anului 1400, Bonţida a fost cotat ca drept târg cu guvernator, Bánffy Gyorgy. În ianuarie 1471, printr-o scrisoare de zălogire, Bonţida a devenit locul adunării comitatului Daboka, iar voievodul Transilvaniei a ridicat-o la rang de „oppidum” (oraş).

Istoria comunei este una lungă, aşa că, dacă ai prilejul de a sta la poveşti cu veteranii Bonţidei, vei afla lucruri foarte interesante, pe care nu le găseşti nici măcar în cărţile de istorie. Însă şi tinerii cunosc foarte bine localitatea! Şi nu, nu sunt atraşi neapărat de istorie, ci de alte obiective.