
Baile Someseni au reprezentat pana nu demult una dintre cele mai cunoscute statiuni balneo-climaterice ale tarii, fiind situate in carierul clujean Somesani. Amplasamentul sau chiar […]
Lista completă și actualizată cu cele mai frumoase obiective turistice din România.
ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL CLUJ-NAPOCA. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Cluj-Napoca, județul Cluj.
Motivul vizitei l-am găsit mai târziu, când am cunoscut un om al locului, un clujean autentic. Ce argument mai bun decât vorbele cuiva care s-a născut aici? Aşa am auzit de balmoş, de îngheţata coaptă şi de ciorba în pită, de pădurea Hoia cu ale sale mistere şi întâmplări ce depăşesc imaginaţia, de clădirile vechi din centru, gemene în oglindă, de Feleac, locul cel mai bun de unde poţi admira în toată splendoarea sa acest oraş vechi, precum şi de acea zonă de la ieşirea din Cluj-Napoca unde, pe un traseu scurt, niciodată nu ai semnal la telefon. De la acelaşi om am aflat despre traumele războiului, despre viaţa de familie în perioada comunistă, despre raţia şi cartela de pâine, despre discuţiile pe furiş, codate, purtate de părinţi în intimitatea căminului.
Cluj-Napoca reprezintă un mozaic, un mix de culturi, de valori, de perioade de timp contrastante, ce par să se fi reunit într-un singur aluat, lăsat la dospit, pentru ca, astăzi, să ne bucurăm de aroma savuroasă a uneia dintre cele mai frumoase zone din ţara noastră.
Un oraș medieval în continuă dezvoltare
Oraşul este unul dintre cele mai vechi din România, fiind menţionat încă din anul 100 după Hristos. De asemenea, la ora actuală, este al doilea ca importanţă după Bucureşti.
Cluj-Napoca înfloreşte, asemănându-se cu o capitală europeană, iar în ultima perioadă pare să fie pe buzele a tot mai mulţi români. Este boem, romantic, nobil, efervescent, tânăr, inteligent, implicat şi dornic să se afirme numai prin lucruri frumoase.
Încă din cele mai vechi timpuri, s-a remarcat prin bogăţiile cu care natura l-a înzestrat, stârnind invidia multor popoare. A trecut prin perioade grele, gri şi sumbre, însă, cu siguranţă, totul s-a întâmplat cu un motiv. Altfel, cum am mai fi putut astăzi să admirăm clădirile în stil gotic târziu, cum am mai fi putut vorbi despre Gáspár Heltai, ce a înființat prima tipografie din oraș și totodată prima fabrică de bere, sau Matia Corvin, rege al Ungariei, născut pe plaiurile mioritice, care a încurajat dezvoltarea oraşului prin intermediul breslelor de meşteşugari?
Cetatea Cluj-Napoca a atras privirile multora, a fost marcată de multe lupte de putere, a trecut dintr-o tabără în alta, pentru ca, în final, să se întoarcă în sânul familiei, dar nu oricum, ci cu experienţe strânse cu grijă.
Astăzi, în 2015, Cluj-Napoca este Capitala Europeană a Tineretului.
Oraşul acesta este asemenea unei bijuterii. Nu-i musai să fii expert pentru a-i recunoaşte valoarea. Orice pas parcurs îţi permite să faci cunoştinţă cu el şi cu cei care au contribuit la clădirea lui. Clujul, inima Transilvaniei, este locul unde te poţi recrea în voie, unde amprentele strămoşilor încă se mai simt, unde eşti bine primit, unde te poţi plimba agale şi unde te poţi bucura de tot ceea ce vezi.
Cluj-Napoca este o destinaţie pe care nu ai voie să o ratezi şi în care e musai să te întorci, pentru că ai nevoie de timp pentru a-l cunoaște cu adevărat.
Cluj-Napoca reprezintă un mozaic, un mix de culturi și tradiții
Clujul este un palimpsest care îți cere timp pentru a-l înțelege și a te bucura de el!
Călătorind mult am apreciat întotdeauna autenticitatea. Bucuria că la noi încă mai sunt locuri, lucruri, peisaje, comunități și tradiții autentice ne permite creionarea câtorva aspecte dintre cele care vorbesc despre un Cluj încă prea puțin cunoscut și apreciat.
La porțile orașului comoară
Un tur al centrului orașului este o necesitate care te poartă în timp în epoca de maximă înflorire a cetății clujene, cam pe atunci când doi regi se nășteau pe aceeași stradă, la diferență de aproape un secol. Și pentru că ne aflăm într-un oraș european, veți putea beneficia de un tur gratuit zilnic, începând cu ora 18:00 (între 1 Mai-31 Octombrie) oferit de Asociația Cluj Guided Tours (www.clujguidedtours.ro).
În lumea familiilor nobiliare transilvane
Dovadă a importantei tradiții multiculturale este diversitatea cultelor religioase completată de diversitatea etnică.
În Transilvania, mari familii nobiliare maghiare au fost atrase de pitorescul peisajului şi şi-au construit vaste şi rafinate castele și palate. Familiile Bánffy, Bethlen, Teleki, Wass, Haller, Josika,
Kemény, Mikes, Bocskai, Rhedey şi multe altele sunt constructorii şi proprietarii celor mai frumoase castele și palate din Transilvania. Cluj-Napoca, Bonţida, Răscruci, Câmpia Turzii, Gilău, Jucu de Sus, Copăceni, Iara, Borşa, Aghireş, sunt doar o parte dintre localităţile care posedă reprezentative reşedinţe nobiliare în Cluj.
Turda și împrejurimile
Este inevitabil să nu intrați către centrul pământului pentru a vizita fabuloasa amenajare a Salinei Turda, un adevărat muzeu de istorie a mineritului în sare, dar și un loc dedicat agrementului și tratamentului prin lacurile sărate, parte a amenajării turistice. Însă odată ce te îndrepți spre oraș un magnet peisagistic te va atrage: Cheile Turzii.
100 de excursii cu bicicleta în zona Clujului
Sunt trasee atractive peisagistic, fiind concepute, la inițiativa activului Club de Cicloturism “Napoca”. Există o hartă (Edit. Schubert & Franzke) pe care le veți găsi însemnate.
Astfel, vă putem propune să parcurgeți Salba de lacuri din Munții Gilăului sau trasee panoramice puțin circulate, de tipul Agârbiciu-Bălcești-Dângău-Râșca-Mănăstireni, puteți să vă îndreptați spre Băișoara - Muntele Mare cu celebrul deja Maraton Apuseni, de la finele lui Mai, care traversează spectaculoase peisaje și areale protejate ca Scărița-Belioara, sau să vă regăsiți ca Hoinari în Apuseni pe trasee ce duc spre Răchițele (cu frumoasa cascadă Vălul Miresei) și spre partea sudică a Masivului Vlădeasa.
În încheiere, voi spune așa cum spun de fiecare dată, eu nefiind clujeancă decât din 1996: cât de bine este că am rămas la Cluj!
Lector dr. Cristina Bolog:
Pornind de la Eu Iubesc România, îmi amintesc cum, în urmă cu doar câțiva ani, am dorit să părăsim țara pentru o societate în care valorile sunt apreciate, iar traiul decent este normalitate. O serie de acțiuni înlănțuite, toate având legătură cu a face ceva, oricât de mic, pentru a reabilita valorile autohtone, ne-a făcut să rămânem acasă. Astfel a început preocuparea mai profundă pentru a înțelege și a valorifica turistic patrimoniul material și imaterial clujean cu grija permanentă și sarcina dificilă de a-i păstra spiritul locului.