ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN ORAȘUL TURDA. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din orașul Turda, județul Cluj.

Căpițele de fân de pe plaiurile turdene sunt o dovadă a vredniciei oamenilor ce trăiesc pe aceste meleaguri. Miorițele pornesc agale spre pășuni întinse, iar bacii le privesc, completând peisajul. Toate aceste lucruri par desprinse dintr-o lume aparte, îndepărtată.

Turda este un loc în care tradiția stă încă vie, cu peisaje de poveste. Este un orășel pe cât de mic, pe atât de cochet, în care divinitatea a așezat bogăţii nemaiîntâlnite. Este o poartă deschisă către frumos care atrage milioane de turiști.

Fie că vizitezi salina, fie că privești atent spre Cheile Turzii, te vei simți copleșit de puterea naturii, dar și de dorința fără de stavilă a oamenilor din Potaissa. La poale de Apuseni, „cămara de sare” a orașului aducea în aceste locuri industrializarea, transformând urbea într-un vestit nod comercial. Pe atunci, sarea era o avuție ce putea fi comparată, ca valoare, cu aurul. Astfel, de pretutindeni veneau aici oameni care făceau negoț cu minerii osteniți de munca lor chinuitoare şi care ofereau la schimb orice, pentru o bucată de sare.

Turda, oraș antic

Astăzi, urci Feleacul, vii dinspre Napoca aproape 30 de kilometri şi îţi apare în cale un orășel cu o arhitectură în stil gotic şi renascentist, care se numără printre centrele cu tradiţie urbană din Transilvania.

Cetatea dacică pare să existe și astăzi, mai ales prin urmele vieții ce se păstrează încă din cele mai vechi timpuri, urme atestate prin descoperirile arheologice bine conservate de cercetători.

Urme arheologice, vechi de cca. 60.000 de ani, au fost descoperite în zona Turda

Se spune că, încă de acum mai bine de 60.000 de ani, în aceste locuri existau oameni care trăiau, se gospodăreau și formau o comunitate. Astfel de dovezi au fost găsite în zona Cheile Turzii și aparțin comunităților mușteriene de vânători din Paleoliticul Mijlociu. Mai târziu, atunci când romanii i-au cucerit pe daci, în anul 106, au apărut și primele însemne ale stabilirii unei așezări valoroase în cetatea ce s-a chemat Potaissa. Ulterior, la începutul Evului Mediu, în Potaissa a avut loc prima atestare documentară a celui mai reprezentativ obiectiv, iar în anul 1271, pe 1 mai, a fost menţionată pentru prima dată în înscrisuri Salina din Turda. Fiind amplasată în preajma orașului Napoca, Turda era des călcată de tătari, atraşi de pământurile frumoase şi bogate. În epoca modernă, orăşelul a trecut de la dominația otomană la cea austriacă, pentru ca, în cele din urmă, să devină pământ românesc. Cu alte cuvinte, o istorie zbuciumată, o comunitate supusă la încercări dintre cele mai grele, un loc dorit şi cotropit de mulţi duşmani.

Muzeul Turda, născut din dorinţa de a păstra şi ocroti patrimoniul cultural existent

Odată ce ai ajuns la Turda, parcurgi fără să vrei istoria, al cărei părtaș vei fi stând de vorbă cu localnicii, cutreierând văile, observând porturile populare, minunându-te de darurile şi frumuseţile naturii. Vei fi captivat de locurile retrase, vei fi fascinat de vitejia străbunilor noștri și vei cunoaşte puţin din viața cetății de altădată. Mormântul lui Mihai Viteazul, Muzeul de Istorie te vor învăţa adevărate lecţii de istorie, Salina din Turda îți va spune povestea celor ce au folosit dalta pentru a crea cel mai frumos lăcaș subteran din Europa, iar Cheile Turzii îți vor tăia respirația atunci când te vei afla în preajma lor.

Salina Turda din orașul Turda, județul Cluj

salina-turda-din-orasul-turda

Dovada hărniciei oamenilor din Potaissa stă încă vie atunci cândpășești pe culoarele întinse ale Salinei din Turda, unul dintre cel mai vizitate locuri din țară, […]