Locuri turistice din România care merită vizitate:

Biserica Armenească din orașul Roman, județul Neamț

biserica-armeneasca-din-orasul-roman-wikimedia

Biserica Armeneasca din Roman a fost construita in anul 1609 de catre un reprezentat al armenilor Agopsa. Turnul-clopotnita, unele anexe și decoratiuni au fost adaugate in sec. al XIX-lea.

Biserica a fost construita pe locul unei vechi biserici cumparate de la sasi in anul 1355 si are o arhitectura deosebita care frapeaza prin frumusetea si eleganta sa.

Are un plan cruciform, cu absidele laterale dreptunghiulare si absida altarului semicirculara, soclu masiv de piatra cioplita si suprafata exterioara prevazuta cu asize pe orizontal. Rozetele de piatra care impodobesc absidele laterale, ancadramentele celor 19 ferestre si cornisa profilata cu denticuli alungiti confera constructiei o nota sporita de frumusete.

Interiorul este decorat cu profile si sculpturi in piatra ce trimit la arta orientala prin motivele lor de inspiratie armeana, persana sau araba, iar senzatia de monumentalitate este intarita de amplitudinea boltilor, sprijinite pe aceleasi arce piezise ce caracterizeaza bisericile moldovenesti.

Intre anii 1830-1831 a avut loc o perioada de inoire a bisericii, perioada care este inscriptionata si pe catapeteasma bisericii. O reparatie capitala a acestui edificiu a avut loc intre anii 1863-1868 sub conducerea arhitectului Brandel de Daggendorf din Bavaria.

Bine de stiut:

Pictura iconostasului si a icoanelor de pe peretii naosului si pronaosului reflecta influenta artei armene si a fost realizata – foarte probabil – cu prilejul lucrarilor din 1863-1868. Cea mai veche icoana din biserica ale carei origini sunt cunoscute dateaza din anul 1797, dar exista si icoane nedatate care pot fi mult mai vechi.

biserica-armeneasca-din-orasul-roman-wikimediaIstoric Biserica Armeneasca din Roman:

Obiective principale de vizitat la Biserica Armeneasca din Roman:

Program de vizitare Biserica Armeneasca din Roman:

Tarif vizitare Biserica Armeneasca din Roman:

În apropiere de Biserica Armeneasca din Roman mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Biserica Armeneasca din Roman:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Biserica Armeneasca din Roman:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Biserica Armeneasca din Roman:

[geo_mashup_map]

Galerie foto Biserica Armeneasca din Roman:

Ai vizitat Biserica Armeneasca din Roman?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Biserica Armeneasca din Roman?

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: