România este o țară plină de imprevizibil și de frumusețe. Iar castelele sunt unele dintre cele mai atrăgătoare puncte turistice.
Castelele din Transilvania sunt printre cele mai frumoase din Europa, cu toate că multe dintre ele se afla în ruină, după ce au trecut prin perioada dură a comunismului. Castelel din sudul âării sunt și ele printre cele mai atractive puncte turistice, iar cele din Moldova își păstrează semeț și astăzi frumusețea și nobilimea.
[ngg_images source=”galleries” container_ids=”78″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]
Castelul Corvinilor. Este probabil cel mai mediatizat castel în momentul de față și asta datorită frumuseții și însemnătății acestui loc plin de istorie. Așa că, e un must have să vizitezi castelul Corvinilor, mai ales dacă ai drum prin Hunedoara. Este considerat unul dintre cele mai frumoase castele din lume, fiind situat în „top 10 destinații de basm din Europa”. Castelul Hunedoarei este cea mai mare construcție medievală cu dublă funcționalitate (civilă și militară) din România aflată încă „în picioare. Castelul a fost ridicat în secolul al XV-lea de Ioan de Hunedoara pe locul unei vechi întărituri, pe o stâncă la picioarele căreia curge pârâul Zlaști. Este o construcție impunătoare, prevăzută cu Turnuri, bastioane și un donjon.Castelul a fost restaurat și transformat în muzeu. Accesul la Castelul Corvinilor se poate realiza pe DN7 (E15) până în dreptul localității Sântuhalm, dinspre est sau vest, iar de acolo urmând DJ 687 până în orașul Hunedoara. Intrarea se face dinspre localitatea Sântuhalm urmând bulevardele Traian, Republicii și Libertății.
Castelul Cantacuzino. Cum traversezi Bușteniul, pe partea dreapta poți vedea o clădire impunătoare, dar în același timp, extrem de elegantă, care îți face cu ochiul să treci să o vizitezi. Este castelul Cantacuzino, care a aparținut familiei Cantacuzino Ansamblul castelului este format din 4 corpuri. Pavilionul central are o suprafață la sol de 1.200,30 m2 și 3.148,02 m2 în total și este construit dintr-o fundație de beton, pereți de piatră cioplită și acoperiș din țiglă. Al patrulea corp îl reprezintă capela. În pavilionul central se găsește o colecție de heraldică reprezentând blazoanele familiilor înrudite prin alianță cu familia Cantacuzino, precum și portrete ale membrilor familiei din ramura munteană. Castelul a fost amenajat cu vitralii, plafoane cu grinzi pictate, balustrade din lemn, piatră sau fier forjat, șeminee cu piatră albă și ornamente din mozaic.
Castelul Sturdza. Cunoscut şi sub denumirea de Palatul Sturdza, acesta este un castel în stil neogotic construit între anii 1880-1904 de către Gheorghe Sturza şi soţia sa Maria, în satul Miclăuşeni, la o distanţă de 65 de kilometri de municipiul Iaşi. În prezent, se află în proprietatea Mitropoliei Moldovei și Bucovinei și este inclus pe Lista monumentelor istorice din județul Iași din anul 2015. Castelul adăpostea o colecție valoroasă de cărți și documente, de costume medievale, de arme, bijuterii, tablouri, busturi din marmură de Cararra, argintărie, dar și piese arheologice, numismatice și epigrafice de mare valoare. Numai colecția de cărți număra 60.000 de exemplare, multe din ele fiind ediții princeps sau rarisime.
Sursă foto: wikipedia
merita toate vizitate,sunt curios sa vad cum mai arata castelul Sturdza deoarece arata jalnic acum vreo 3 ani!
Nuratati castelul lui Cuza de la Ruginoasa!