ATRACȚII ȘI OBIECTIVE TURISTICE MUREȘ

ATRACȚII SI OBIECTIVE TURISTICE DIN JUDEȚUL MUREȘ. Descoperă România și vezi aici lista cu locuri, atracții și obiective turistice din județul Mureș.

Istoria locurilor şi a populaţiei din judeţul Mureş porneşte în anul 1409, atunci când a fost, pentru prima dată, atestat documentar. Regele Sigismund de Luxemburg a dezlipit acest ţinut de cel al Ciucului, oferindu-i administraţie proprie. În 1462, hotarârea lui Sigismund a fost întărită prin diploma de la Mediaş, de către Matei Corvin, confirmându-şi prin aceasta dreptul locurilor de a-şi alege judecători şi conducători de război. Frumuseţile naturale şi tradiţiile populare din Mureş sunt completate de obiectivele şi atracţiile turistice de interes istoric, cu edificii din secolul XIII-XVIII.

Descriere judetul Mures

Călătoria noastră în tărâmul mureşean începe chiar în municipiul Târgu Mureş, supranumit oraşul florilor. Încă din epoca feudală, aceasta devine principalul centru economic al zonei cu o viaţă spirituală şi culturală bogată. Imaginea pitorească a municipiului este creată de centrul istoric cu clădiri colorate, cu turnuri de biserici, cu palate şi cu cetatea medievală.

Palatul Culturii din Târgu Mureş este unul dintre cele mai importante obiective turistice din zonă. Construit între anii 1911-1913, la iniţiativa primarului Bernády György, impunătoarea clădire a găzduit evenimente în toate epocile şi perioadele existente. Această monumentală clădire găzduieşte instituţiile de cultură precum Muzeul de Artă, Filarmonica de Stat, Muzeul de Istorie, Biblioteca Judeţeană şi Galeriile de Artă. Aspectul decorativ al Palatului a făcut ca acesta să fie una dintre cele mai reprezentative clădiri ale stilului art nouveau ardelean. Interiorul are o structură care deserveşte funcţia sa de edificiu al artelor şi ştiinţelor. La parter regăsim Sala Mare, concepută ca o sală de concerte, are 800 de locuri şi este dotată cu o orgă. La primul etaj se află Sala Oglinzilor destinată muzicii de cameră şi reuniunilor de diverse tipuri. Numele i-a fost dat de la tripticul de oglinzi veneţiene. Sala este decorată cu pictură murală şi cu vitralii inspirate din folclorul şi legendele secuieşti.

Un alt palat construit în stilul art nouveau este Palatul Administrativ, în perioada 1906-1907 de către edilul Bernády György. Acoperişul din ţiglă ceramică colorată având aspectul unui covor ţărănesc. Turnul palatului este un element aparte, măsoară 60 de metri şi poate fi vizitat de către turişti. Acesta oferă o panormă impresionantă asupra întregului oraş. Interiorul prezintă o sinteză de stiluri decorative, comparativ cu exteriorul, care este considerat ca fiind printre cele mai sobre ale stilului art nouveau din Transilvania. Clădirea găzduieşte, în prezent, Prefectura şi Consiliul Judeţean Mureş, iar în Parcul din faţa Palatului Administrativ se regăseşte Monumentul Latinităţii.

Următoarea destinaţie este Valea Mureşului Superior, o zonă încărcată de tradiţii şi istorie, cu satele străjuite de castele medievale şi cu privelişti care întregesc farmecul rezervaţiilor naturale. Parcul Naţional Călimani, unul dintre cele mai frumoase atracţii turistice din zonă, este situat în vestul Carpaţilor Orientali. Parcul se întinde pe o suprafaţă de 11.000 de ha, în judeţele Mureş, Bistriţa, Suceava şi Harghita. Principalul scop pentru care Parcul Naţional Călimani a fost înfiinţat este cel de conservare a biodiversităţii florei şi faunei, menţinerea cadrului geografic natural, a habitatelor naturale.

Tot o frumuseţe naturală este şi Defileul Deda-Topliţa. Amplasat pe cursul râului Mureş, defileul străbate munţii vulcanici Călimani-Gurghiu, traversând comunele Deda, Lunca Bradului, Răstolniţa şi Stînceni. Cu peisaje spectaculoase, stânci, creste şi o albie încântătoare, defileul este amenajat transportului auto şi celui feroviar.

Valea Gurghiului este un loc retras şi liniştit, în care redescoperim cultura română şi maghiară. Această destinaţie aleasă de noi este o zonă în care tradiţiile şi obiceiurile se regăsesc într-un cadru deosebit. Astăzi, de-a lungul văii întâlnim numeroase aşezări, printre care amintim Ibăneşti cu castelul de vânătoare de la Lăpuşa, Hodac, Gurghiu cu castelul şi parcul dendrologic etc. Însă, în călătoria noastră am decis să ne oprim la Castelul Bornemissza de la Gurghiu. Construcţia a fost începută de principele Gheorghe Rákóczi I între anii 1642-1643. În anul 1743, moşia intră în posesia familiei Bornemissza care a desăvârşit construcţia castelului în stilul baroc, cu elemente renascentiste. Ansamblul cuprinde şi o capelă romano-catolică şi un parc dendrologic.

Tot în judeţul Mureş întâlnim o zonă aparte, cu biserici fortificate, castele şi cetăţi, precum şi rezervaţii naturale care completează peisajul: Valea Tîrnavei Mari. Niciunde în lume nu se regăsesc atâtea biserici fortificate într-un perimestru atât de restrâns, dovedind astfel generalitatea fenomenului la scara unei zone geografice şi etno-culturale. Biserica fortificată gotică Sf. Ştefan a fost ridicată între anii 1493-1496, remarcându-se prin tehnicile de construcţie şi fortificare. Un alt obiectiv din zona Văii Tîrnavei Mari este Cetatea Ţărănească de la Saschiz. Ea a fost terminată în secolul XIV şi aparţine perioadei de trecere de la stilul romanic la cel gotic.

Calătoria noastră prin frumuseţile Mureşului se încheie în Câmpia Transilvaniei, mai exact la Lacurile de pe Câmpie. Lacurile de aici sunt artificiale, cu excepţia lacului Fărăgău, fiind singurul lac natural-rezervaţie de pe Câmpia Transilvaniei. Amenajate pentru pescuit, aceste lacuri constituie un excelent loc de refugiu pentru un număr mare de specii de păsări.