Cel mai important lucru de care vei vrea să te asiguri înainte de a cumpăra un apartament nou este că nu vor exista regrete după. Asta deoarece după semnarea contractului va fi prea târziu să identifici orice fel de neajuns și cel mai probabil nu vei vrea să iei tot procesul de găsire a unui apartament de la capăt.
Acestea fiind zise, cel mai bun sfat pe care putem să ți-l oferim în acest context va fi să afli cele mai importante detalii despre imobil, înainte de a lua decizia finală. Așadar, fie că vorbim despre o garsonieră sau despre un apartament cu 3 camere în bloc nou, iată ce aspecte trebuie să clarifici de la bun început!
Sursa foto: https://unsplash.com/photos/EbqCt7tHWW0
Amplasarea apartamentului
În primul rând te va interesa unde este apartamentul situat și dacă zona este destul de accesibilă din punct de vedere al transportului. Acest aspect este cu atât mai important dacă nu vei lucra de acasă și dacă cei mici trebuie să ajungă la școală. Așadar, asigură-te că imobilul se află în proximitatea unor stații de transport în comun, fie că vorbim de autobuz, tramvai sau metrou.
Apropierea de mijloacele de transport în comun poate în același timp și să presupună un nivel ridicat de zgomot, deci ai grijă să faci un compromis care să fie avantajos și din punct de vedere al poluării fonice.
Nu în ultimul rând, gândește-te și la facilitățile din zonă sau la nivelul de siguranță de care te vei bucura. În special în orașele mari există și zone rău famate unde prețurile sunt mai mici, dar vei trăi probabil cu grija securității. N-ar strica nici să descoperi cum sunt vecinii și dacă te poți înțelege cu ei înainte de a te muta.
Care sunt cheltuielile
Ia în calcul și faptul că suma de achiziție nu va fi nici pe departe singura investiție pe care o vei face în noul apartament sau noua casă. Află care sunt cheltuielile de întreținere ale imobilului și care este situația legată de parcare. Multe apartamente din zonele rezidențiale vin la pachet cu un loc de parcare, dar acest aspect poate majora serios prețul final. Pe de altă parte, nu merită nici să riști conflicte cu vecinii din cauza locurilor de parcare.
N-ar strica nici să afli de la vecini care sunt taxele sau impozitele pe care le plătesc pentru proprietăți asemănătoare. Dacă fostul proprietar nu a avut un loc de parcare sau complexul nu include unul, poți face o solicitare la primărie pentru a primi un loc cât mai aproape de domiciliu.
Tot legat de cheltuieli, ai grijă să verifici și eficiența termică a apartamentului! Pierderile de căldură cauzate de lipsa izolării efectuate corespunzător pot încărca serios facturile la gaze și/sau curent pe timpul verii sau iernii.
Nivelul de umiditate
Deși la prima vedere acest aspect nu pare deosebit de relevant, foarte mulți noi proprietari se trezesc cu pereți reci și plini de mucegai pe timpul iernii, chiar dacă vara totul părea în regulă.
Sfatul nostru va fi să te echipezi inclusiv cu un higrometru atunci când vizitezi un imobil pe care vrei să-l achiziționezi. Acesta va fi poziționat în cea mai rece cameră, de preferat pe peretele exterior. După ce ai văzut toate camerele și ai discutat cu proprietarul, verifică nivelul de umiditate. Valori de peste 40% vara sau de peste 60% iarna pot reprezenta o problemă. În cazul în care proprietarul nu este de acord cu folosirea higrometrului, nu mai sta pe gânduri și caută alt apartament.
Urmele de mucegai pot fi descoperite și pe diverse obiecte sau la colțuri. Poți verifica inclusiv în spatele mobilei.
Ține cont de aspectele de mai sus și cu siguranță nu vei avea resentimente după achiziție.