Turiști din toata țara și din multe alte părți ale lumii ajung la Timișoara, acest oraș-minune al României, care nu încetează să surprindă prin frumusețe, inovație și prin tot ce e mai bun și mai gustos. Festivalurile de stradă, concertele, precum și târgurile gourmet sunt magneți pentru turiști și pentru înșiși timișoreni care caută modalități proaspete pentru a-și valorifica timpul liber.
Sigur, Timișoara adăpostește unele dintre cele mai reprezentative clădiri, instituții culturale, ansambluri arhitecturale, precum și o seamă de evenimente cu renume. Parcurile sunt și ele de poveste, nu degeaba Timișoarei i se mai spune și „Orașul Parcurilor”. Cei mai mulți turiști își îndreaptă pașii spre atracțiile principale ale orașului, în special în minunatele piețe ale Timișoarei.
Timișoara – orașul culturii, al istoriei și al trandafirilor
Timișoara este adăpostul unor piețe deosebit de bogate în obiective turistice, istorice, religioase și culturale, precum și în evenimente tematice. Însă, orientându-se doar după popularitatea atracțiilor, turiștii riscă să omită unele comori demne de aprecieri și laude. Chiar dacă aveți doar o amiază la dispoziție, un ghid turistic în Timișoara, vă poate conduce pașii în zonele prea bine cunoscute ale orașului, dar și în alte locuri, mai puțin agitate, dar la fel de minunate.
Un astfel de colț de poveste este Parcul Rozelor, amenajat încă din anul 1928. După plimbări active în Piața Unirii, în Piața Libertății, în Piața Maria și în Piața Operei, turul ghidat vă introduce în lumea parfumată a Parcului Rozelor, care a și oferit Timișoarei denumirea de „Orașul Rozelor”.
Parcul Rozelor – gazdă a 1200 de specii de trandafiri și a evenimentelor culturale
Parcul este situat în centrul orașului și a fost amenajat inițial ca o grădină în stil englezesc și franțuzesc. În vremurile îndepărtate, se întindea pe 9 hectare, iar de-a lungul timpului a suferit o seamă de schimbări. În anul 1934, Parcul Rozelor primea denumirea de rozariu și, pentru că se întindea pe o suprafață ce depășea 25000 de metri pătrați, era cel mai mare rozariu din partea de sud-est a Europei. Încă de pe atunci, adăpostea 1200 de soiuri și specii de trandafiri, cele mai multe fiind soiuri rare sau chiar noutăți pe plan mondial.
Mai târziu, vorbim deja de anii 1954-1955, se construiește în centrul parcului un amfiteatru în aer liber, iar zece ani mai târziu, se fac aici noi plantații și se întocmește un catalog al trandafirilor din parc. Războaiele mondiale își pun amprenta asupra parcului, așa că rozariul a trebuie să fie reabilitat. De abia în anii 2011-2012, Parcul Rozelor numără din nou 1200 de specii de trandafiri.
În continuare, amfiteatrul este un loc preferat de timișoreni, așa că aici au loc anual festivaluri în aer liber. Poate veți avea ocazia să ajungeți aici în luna iulie, când are loc Festivalul Inimilor sau la sfârșitul lunii august, când se desfășoară Festivalul de Operă. În luna mai, are loc „Ziua Trandafirului”, iar la mijlocul lunii septembrie, se desfășoară Ruga Timișoarei, prin care se sărbătorește cel de-al doilea hram al Catedralei Mitropolitane. Muzica, distracția și voia bună se contopesc de minune cu bucuria pe care o oferă priveliștile minunate de pe tot cuprinsul parcului.
Turistul care își poartă pașii în piețele orașului, după care respiră aerul proaspăt din Parcul Rozelor, luând parte la unul dintre evenimentele culturale laolaltă cu timișorenii, cu adevărat pot simți esența Timișoarei.