Drumețiile la munte au capacitatea de a te încărca mereu cu energie pozitivă și de a te reîmprospăta atât mental, cât și fizic. Nu este surprinzător că foarte mulți români aleg să se relaxeze în acest mod, mai ales că nici costurile implicate nu sunt mari. Totuși, drumețiile implică și mult efort fizic, astfel că fiecare lucru pe care îl transporți trebuie să fie în bagajul tău doar dacă este cu adevărat necesar. Atunci când îți pregătești bagajul pentru o drumeție, trebuie să ții cont și de acest aspect. Care sunt criteriile pe care trebuie să le iei în calcul atunci când decizi ce își are locul în rucsacul tău?
Cât timp va dura drumeția?
Activitate destinată relaxării, drumețiile nu trebuie făcute în funcție de un orar foarte strict, însă o aproximare a duratei pe care o vei petrece plimbându-te nu poate fi altfel decât utilă. Îți vei da seama mult mai ușor de necesarul de resurse pe care trebuie să ți-l asiguri, iar acest reper te va ajuta și să renunți lejer la lucrurile deloc esențiale. Dacă timpul petrecut în drumeție este unul scurt, atunci și bagajul va fi pe măsură. Pe de altă parte, o drumeție lungă ar trebui să te determine să optezi tot pentru un bagaj de dimensiuni reduse, în așa fel încât să nu obosești cărând în spate foarte multe lucruri. Totuși, dacă drumeția nu va implica și cazare la o cabana sau hotel, și se va rezuma la viața în natură, atunci vei avea nevoie de hrană, produse de igienă și cort. Bagajul tău se poate transforma într-o provocare, pentru că va trebui să compensezi necesitatea de a deplasa aceste obiecte prin renunțatul la altele, mai puțin importante. Poți alege să folosești mai puține haine, acesta fiind cel mai la îndemână sacrificiu.
De ce pleci?
Motivele pentru care alegi să te duci în drumeție sunt foarte importante atunci când vine vorba de alcătuirea bagajelor. Călătorii care pornesc la drum pentru relaxare pot să includă în bagajul lor o carte, căști, precum și un aparat foto de calitate. Camera de fotografiat nu trebuie să lipsească nici din repertoriul celor care pornesc la drum pentru a explora o zonă și pentru a-i observa specificul și frumusețile. Totuși, atunci când pleci pentru a explora, poți renunța la accesorii precum cărți sau alte metode de relaxare, întrucât explorarea presupune concentrare la nivel ridicat, iar acest efort intens va solicita și odihnă pe măsură. Astfel, timpul pentru citit sau relaxat în alte moduri devine destul de limitat. Se poate spune că bagajul trebuie să fie cu atât mai bine raționalizat cu cât obiectivele drumeției tale sunt mai specifice și precise.
Când pleci?
Dacă alegi să pleci la drumeție pe timp de vară, trebuie să iei în calcul faptul că este foarte posibil ca temperaturile să fie ridicate, iar hainele tale să trebuiască schimbate într-un ritm destul de alert. Avantajul este, însă, acela de a putea apela la obiecte vestimentare deloc voluminoase, care vor cântări puțin și nici nu vor ocupa prea mult spațiu în bagaj. Totuși, cantitatea de haine pe care le transporți trebuie să fie decisă și în funcție de temperaturile pe care va trebui să le înfrunți pe parcursul călătoriei. În perioade mai răcoroase, problema este reprezentată de precipitații, care pot face din terenul pe care te deplasezi unul dificil, murdar și care să te determine să apelezi la mai multe perechi de încălțări. Echipamentele destinate special drumeților sunt, însă, destul de accesibile, iar gama de încălțăminte sport de damă de pe etopsport.ro te poate ajuta să optezi pentru accesoriile potrivite, în așa fel încât să nu trebuiască să schimbi prea multe perechi pe parcursul unei expediții de acest fel. În orice caz, cu cât vremea este mai apropiată de extreme, cu atât cantitatea de haine pe care trebuie să o transporți va fi mai mare. Un pont extrem de util, în acest sens, este acela de a alege accesorii vestimentare de calitate, create special pentru astfel de activități.
Ține cont de strictul necesar
Indiferent de cum alegi să îți alcătuiești garderoba pentru drumeție, nu sacrifica elemente esențiale pentru un tricou în plus. Asigură-te că ai câteva resurse de hrană, un bidon pentru apă, o brichetă, o baterie portabilă pentru telefon și câteva produse pentru igienă. În situații neprevăzute, acestea se pot dovedi a avea potețialul de a-ți salva viața.
Drumețiile la munte pot fi experiențe foarte plăcute, mai ales dacă îți pregătești un bagaj prietenos cu tine și cu obiectivele pe care le ai. În funcție de cât, unde și de ce te vei plimba, cantitatea și natura hainelor pe care le iei cu tine va fi distinctă. Indiferent de aceste aspecte, însă, nu trebuie să excluzi din bagaj strictul necesar, pentru că siguranța este cea mai importantă atunci când mergi în munți.