Cu toate ca nu sunt predominante pe piata, alimentele de tip bio au numeroase beneficii. Este posibil ca, dupa ce citesti informatiile pe care ti le-am pus la dispozitie, sa te gandesti de doua ori inainte de le cumpara pe cele care au o calitate indoielnica si vei prefera sa acorzi mai multa atentie celor produse de micii fermieri.
Sursa foto: shutterstock.com
Ce sunt alimentele bio?
Alimentele bio sunt cunoscute si ca organice sau ecologice. Nu se folosesc substante chimice in niciun stadiu al dezvoltarii lor. Pesticidele de natura sintetica, ingrasamintele derivate din petrol ori namoluri rezultate din epurare, precum si organismele modificate din punct de vedere genetic nu se utilizeaza in obtinerea alimentelor bio. Te invitam sa afli in cele ce urmeaza care sunt beneficiile alimentelor bio.
Care sunt beneficiile alimentelor bio?
Procesul prin care se obtin implica utilizarea ingrasamintelor naturale si este prietenos cu mediul inconjurator. Iata de ce este benefic sa consumi alimente de provenienta organica:
Contribuie la sanatate
Intrucat din alimentele bio lipsesc substantele chimice, unul dintre principalele beneficii va fi faptul ca au un rol in imbunatatirea sau mentinerea starii generale de sanatate. Pe langa acest fapt, pot lupta si impotriva kilogramelor in plus, deoarece pot facilita detoxifierea.
Pot oferi un plus de energie
Alimentele bio ar putea sa sporeasca nivelul de energie. Acest fapt este posibil datorita rolului pe care il au in accelerarea metabolismului, eliminarii toxinelor, echilibrarii hormonale.
Pot fi de ajutor in privinta odihnei
Alimentele bio pot avea o influenta benefica si asupra somnului odihnitor. Imbunatatirea starii de sanatate se poate reflecta si prin nivelul optim de somn. Astfel, alimentatia din surse ecologice te poate face sa te odihnesti mai bine.
Scad riscul de a te imbolnavi
Proprietatile alimentelor bio nu sunt alterate de produse chimice. Multumita acestui fapt, scade riscul de a te imbolnavi. Organismul are numai de castigat daca ai o dieta sanatoasa.
Aroma este naturala
Intrucat nu se folosesc pesticide, ierbicide si alti compusi chimici sau aditivi, aroma alimentelor bio nu sufera modificari nici in privinta gustului si isi pastreaza proprietatile, in special cand sunt consumate crude.
Sunt prietenoase cu mediul inconjurator
Procesele prin care trec alimentele din punct de vedere tehnic sunt cat mai simple si evit expunerea la iradiere. Procedurile care se aplica nu au un impact negativ asupra mediului. Mai exact, nu contin factori care contamineaza solul, apa si aerul.
Sunt lipsite de hormoni si antibiotice
Alimentele bio de provenienta animala nu au in componenta lor decat componente naturale. Animalele se dezvolta in ritmul propriu, fara sa li se administreze antibiotice sau substante care le stimuleaza cresterea fortata.
Sustin economia locala
Persoanele care decid sa cumpere alimente bio de la producatorii romani sustin economia locala. Pe langa beneficiile enumerate anterior, acest lucru este benefic nu doar pentru micii producatori, cat si pentru comunitatea din care fac parte.
Pentru a verifica daca un produs este sau nu bio, citeste intotdeauna eticheta. De regula, un produs de acest tip are inscriptionat pe eticheta sau pe ambalaj faptul ca este bio, ecologic sau organic. In plus, ingredientele au denumiri usor de recunoscut. Pune sanatatea pe primul plan si alege sa consumi alimente cat mai naturale, pe care sa le integrezi intr-o dieta echilibrata!