Vinul, tradiție, aromă și care sunt condițiile potrivite pentru a ține un vin pentru păstrare sau învechire.
Vinul a fost încă de la începutul apariției sale, o băutură importantă, produsă de multe civilizații. Acestuia i s-au atribuit și însușiri divine, considerat ca fiind licoarea zeilor.
Atât de popular și îndrăgit de majoritatea persoanelor, vinul este o băutură alcoolică obținută prin fermentarea diferitelor soiuri de struguri, și poate fi servit indiferent de ocazie. Însă, atunci când alegem vinul pe care dorim să îl servim, trebuie să ținem cont de mai multe aspecte esențiale. Printre acestea se numără tipul de struguri din care este produs, originea acestora, culoarea sa, aroma, cantitatea de zahăr pe care o conține, și tipul de îmbuteliere. Dar ceea ce contează cel mai mult, pentru a ne da seama care este calitatea unui vin, este păstrarea și maturitatea lui.
De cele mai multe ori, ne gândim, probabil ținând cont de proverbe auzite frecvent, că cel mai bun vin este cel mai vechi, considerând că un vin păstrat mai mult timp, este varianta ideală. Cu cât este păstrat mai mult în butoaie de stejar, cu atât aroma este mai puternică. De asemenea, soiul strugurilor influențează și el gustul vinului vechi.
Astfel, în unele situații, păstrarea anumitor vinuri pe o perioadă îndelungată de timp, poate să aducă dezavantaje.
În trecut, vinul nu era păstrat mult timp și asta pentru că procesul de păstrare și îmbuteliere nu era atât de bine pus la punct precum cel de astăzi. De atunci și până în prezent, liniile de producție s-au adaptat așa încât această licoare să reziste de la câțiva ani până la sute de ani, devenind astfel parte din colecțiile iubitorilor de vin.
Cum alegem un vin pentru păstrare sau învechire?
Este important de știut faptul că un vin trecut prin procesul de maturare și învechire are și arome secundare, pe lângă cele primare pe care le simțim la un vin proaspăt făcut. În plus, un alt aspect de care să ții cont este faptul că întregul proces poate avea o durată diferită, pornind de la șase luni și până la câteva sute de ani. Este bine de observat că cel mai vechi vin datează din anul 1787, fiind vorba despre o sticlă de Chateau Lafite Rothschild.
Temperatura de păstrare, volumul recipientului și conținutul de alcool și zahăr, sunt elemente care contribuie la maturarea vinului. În plus, pentru a ne da seama dacă un vin are sau nu potențial de învechire, trebuie să ne documentăm în privința caracteristicilor pe care le au soiurile de struguri și regiunile lor de proveniență, anul de recoltă și părerile evaluatorilor.
Deși în România nu există încă, în unele regiuni se practică utilizarea unui ghid dedicat, cu ajutorul căruia poți să descoperi dacă vinul dintr-un anumit an și o anumită zonă, este un vin de calitate.
De asemenea, în funcție de perioada de păstrare, îți poți da seama ce vin să alegi. Astfel, vinul de masă, alb și roșu, are o perioadă de păstrare de până la 3 ani, cele roșii seci ușoare, de 5-8 ani și cele albe mature, de circa 10-20 de ani.
Însă totul ține de preferințe, iar dacă îți dorești să încerci un vin pentru potențialul său de învechire, și alegi desigur, ținând cont de factorii prezentați, fii sigur că te vei bucura de un adevărat deliciu.
Vino Italia îți oferă o gamă largă de vinuri, din care poți alege, multe dintre ele fiind cunoscute pentru perioada lor de păstrare, precum Orgno Merlot Veronese și Brunello di Montalcino. Însă lista nu se oprește aici și ești invitat să descoperi multitudinea de vinuri făcute de producători de renume.