Bucătăria libaneză există de sute de ani și totuși, uimitor de puține lucruri s-au schimbat din acele timpuri îndepărtate și până în prezent. Preparatele cu specific libanez gravitează în jurul unor ingrediente de bază, cu accent pe prospețime și pe simplitate. Este o bucătărie care simbolizează autenticitatea și atestă faptul că ingredientele simple și de calitate sunt cele care stau la baza succesului oricărui preparat. Dacă un preparat a continuat să încânte și să cucerească de-a lungul timpului, înseamnă că există un motiv pentru care nu trebuie să se schimbe.
De la pâine proaspătă și până la condimente puternice, bucătăria libaneză nu ar renunța niciodată la gustul adevărat al naturii pentru ingrediente chimice sau modificate. Preparatele cu specific libanez sunt proaspete, autentice și gătite corect, iar asta puteți vedea și pe zaitoone.ro, locul unde vă puteți face rezervare pentru un prânz sau o cină libaneză sau unde vă puteți inspira din meniul cuprinzător. Iată o privire asupra unora dintre ingredientele cheie din bucătăriile Libanului:
Năut
Năutul este ingredientul central în două dintre preparatele emblematice ale Libanului, și anume falafel și humus. Ambele mâncăruri sunt cunoscute în întreaga lume, dar nu ar fi fost posibile fără umilele boabe de năut. Cu o gamă largă de beneficii pentru sănătate, năutul a fost un element de bază al dietelor din Orientul Mijlociu încă din cele mai vechi timpuri.
Semințe de susan
Semințele de susan sunt un alt element central în bucătăria libaneză. Acestea sunt folosite în mai multe moduri. Poate cel mai proeminent mod de folosire a semințelor de susan este pentru pregătirea a ceea ce poartă denumirea de tahini, adică o pastă făcută din semințe de susan care au fost ușor prăjite și apoi amestecate cu ulei. Tahini poate fi consumat ca o pastă independentă sau ca sos în shawarma libaneză. Tahini se poate adăuga și în humus, falafel, dar și în alte preparate care au nevoie de puțină cremozitate, grăsime și savoare. Tahini reușește să oferă o textură netedă, cremoasă, dar și o aromă plăcută de nuci. Susanul este, de asemenea, folosit în multe tipuri de deserturi. Nu în ultimul rând, semințele de susan sunt presărate cu generozitate pentru o multitudine de preparate libaneze de patiserie, atât dulci, cât și sărate. Meniul prezentat pe zaitoone.ro include mâncăruri sărate, produse de patiserie precum sambusek, dar și deserturi.
Murături
Libanezii pun la murat aproape orice, de la castraveți, conopidă, ceapă și până la morcovi și lămâi. Totuși, napul murat de culoare roz neon este cel mai predominant, deoarece încântă prin gustul său, dar și prin aspect. Napul se pune la murat alături de sfecla roșie, care îi oferă acea culoare minunată de roz. Murăturile libaneze sunt mai crocante și totuși mai blânde la gust, în comparație cu castraveții fermentați în oțet, care sunt mai acidulați. Murăturile libaneze sunt incluse în mezze, în wrap-uri, în pizza libaneză și în shawarma și, de asemenea, reprezintă garnitura perfectă pentru falafel.
Ulei de masline
Uleiul de măsline a avut un impact dramatic asupra bucătăriei libaneze și este un ingredient de bază în multe mâncăruri tradiționale, de la falafel, humus, tahini, manoosh și până la labneh, tabbouleh, kibbeh sau kafta.
Za’tar
Za’atar este un amestec de cimbru, semințe de susan prajite, sumac și sare. Este aroma Libanului și poate fi folosit într-o gamă largă de feluri de mâncare. Pentru a obține un manoosh tradițional, ungeți o pită cu ulei de măsline, presărați puțin za’tar și dați apoi la cuptor. Aromele specifice ale za’atarului sunt complementul perfect pentru aproape orice fel de carne. De asemenea, puteți adăuga un vârf sau două de za’atar la orice supă pe bază de legume pentru a evidenția toate acele arome naturale. Sau presărați za’atar pe dipuri, salate, brânză sau pe legumele preferate.