Locuri turistice din România care merită vizitate:

Loc de poveste- Rezervaţia de zimbri Neamţ

Rezervația de Zimbri – Neamț, cunoscută și ca Rezervația de Zimbri „Dragoș-Vodă”, este o arie protejată de interes național, situată în comuna Vânători-Neamț, județul Neamț. Arealul are o suprafață de 11.500 hectare şi se află în partea sudică a Munților Sabasei (diviziunea centrală a Munților Stânișoarei) și cea nordică a județului Neamț. Zona se află la nord de porțiunea din DN15B, ce leagă localitățile Vânători-Neamț și Pipirig, fiind una dintre cele patru arii protejate incluse în Parcul Natural Vânători-Neamţ. Rezervaţia reprezintă unul dintre cele mai vizitate obiective turistice ale judetului Neamţ. 

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”16″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]Rezervația naturală inclusă în Parcul Natural Vânători-Neamț a fost înființată în anul 1968 ,  fiind redeclarată arie protejată prin Legea nr.5 din 6 martie 2000. În anul 1970 au fost aduse aici 3 exemplare de zimbri, originare din Polonia, cu numele de Rarău, Roxana şi Raluca. În anul 1974 aici s-au născut primele două exemplare de zimbru în cadrul rezervaţiei: Rosina – femelă şi Roco – mascul.

În 24 noiembrie 1977 au fost aduşi din spaţiul fostei URSS 5 zimbri caucazieni: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Mexicana. În anul 1978, după desfiinţarea Rezervaţiei de la Poiana Braşov, a mai fost adus un exemplar mascul (Robu) în Rezervaţia Dragoş-Vodă, astfel încât efectivul de zimbri se ridica la 10 exemplare. Tot în acest an se aduc în rezervaţie 2 mufloni, un lopătar şi fazani de decor – aurii, argintii şi comuni. În anul 1982 s-au transferat la rezervaţia de zimbri Bucşani-Neagra următorii zimbri: Medalist, Mentol, Metocika, Meringhia şi Robu, în Rezervaţia Dragoş-Vodă rămânând zimbrul Rarău şi zimbroaica Ravena.

 Astăzi, în Rezervaţia Dragoş-Vodă se găsesc doar 6 exemplare de zimbri, doi masculi şi 4 femele care sunt găzduiţi în scop turistic. Restul de până la 28 de exemplare se află în parcul de aclimatizare ce se întinde pe o suprafaţă împrejmuită de 180 de hectare de teren.

Rezervația este o zonă de protecție pentru mai multe specii faunistice rare, mai ales zimbrul, ursul brun, cerbul sau căprioara. Zona Chitele – cea în care se află în libertate zimbri – aparține de comuna Crăcăoani, fiind un areal izolat cu păduri de foioase și amestec, situat la o  altitudine de 800 – 1000m. În cadrul rezervației se găsesc trei iazuri (Zimbrilor, Cerbilor și Căpriorilor)

În rezervaţia de zimbri „Dragoş-Vodă” Vânători-Neamţ au fost filmate câteva secvenţe incluse în filmele “Fraţii Jderi” (1974) şi “Ştefan cel Mare – Vaslui 1475″ (1975).

Dacă vreţi să petreceţi câteva ore în aer liber şi să descoperiţi aceste specii atât de rare în lume, atunci nu ezitaţi să vizitaţi acestă rezervaţie. Cu siguranţă vizita va fi pe placul copiilor din familie! 

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: