O încântătoare plimbare la pas în stațiunea Borșa

O stațiune de vacanță fermecătoare, Borșa a reușit să își păstreze intacte autenticitatea, frumusețe și istoria sa. Este o regiune de munte care abundă în priveliști minunate, în atracții istorice de-o mare însemnătate și în spiritualitate nealterată de zumzetul agitației urbane. Sunt multe lucruri de făcut aici și multe altele de văzut, așa că turiștilor care poposesc aici le sunt recomandate măcar trei zile de destindere în Borșa.

O încântătoare plimbare la pas în stațiunea Borșa (1)

Picture 1 of 5

Stațiunea se bucură de aer proaspăt și de vegetație generoasă, doar este amplasată la altitudinea de 850 de metri în Munții Rodnei, în sudul Maramureșului. Oriunde îți plimbi privirea, dai de culmile stâncoase ale Munților Rodnei, Munților Maramureșului și Munților Țibăului. Este, pe bună dreptate, o zonă foarte îndrăgită de iubitorii de natură, de munte, de sporturi de iarnă și de drumeții. Însă, Borșa știe prea bine cum să își atreneze vizitatorul și în activități mai puțin solicitante, dar care prind bine sufletului.

Borșa, între istorie și spiritualitate

Vin aici turiști de cum pleacă timid primăvara și încep să se instaleze primele zile de vară. Aerul curat e cel mai bun însoțitor pentru o plimbare la pas. Mulți turiști ajung întâia oară la Mănăstirea Peri, construită pe un soclul din piatră în stil autentic maramureșean din lemn de stejar. Se spune că turla acestei mănăstiri are o înălțime de 78 de metri. Un simbol al Maramureșului este Biserica din Lemn de la Bârsana, construită cândva în anul 1806. Biserica adăposetește o colecție impresionantă de carte veche religioasă, precum și o colecție de icoane pe sticlă. Despre Biserica din Ieud se știe că este cea mai veche biserică de lemn din Maramureș. Se pare că a fost ridicată în anul 1364 pe ruinele unui vechi castel, iar astăzi se află aici cele mai vechi documente scrise în limba română.

Iar Cimitirului Vesel de la Săpânța i s-a dus faima în toată lumea. E un veritabil muzeu în aer liber, cum nu mai există în alte părți, plin de veselie, de versuri încărcate de umor și de picturi cu motive populare românești. Foarte îndrăgită este și Mocănița din Vișeu de Sus, un tren forestier cu o istorie aparte, care era folosit de localnici pentru a transporta lemne și pentru a se deplasa între Vișeu de Sus și Izvorul Comanului.

Toate aceste atracții turistice sunt simboluri ale traiului maramureșean, esențiale pentru o imagine cât mai autentică a României. Tot un simbol de mare însemnătate este și Muzeul Satului Maramureșean, aflat pe Dealul Dobaieș. Muzeul prezintă gospodării cu o arhitectură tipică Maramureșului, așa că turistul are ce vedea.

Borșa, casă pentru rezervații naturale

În apropiere de orașul Borșa, se află Rezervația Pietrosu Rodnei, cea mai mare rezervație naturală din nordul țării, care este inclusă și în rețeaua mondială de rezervații ale biosferei.  Însă Borșa mai adăpostește și alte comori naturale, precum Rezervația Cornu Nedeii-Ciungii Bălășinii, care ocrotește cocoșul de mesteacăn sau Rezervația Salhoi-Zambroslaviile, care protejează planta Cochlearia pyrenaica. La rândul său, Rezervația Izvorul Albastru al Izei conservă climatul, peisajul și vegetația, în timp ce Peștera de la Izvorul Izei este de mare interes speologic. În cele din urmă, Rezervația Piatra Rea se întinde pe 70 de hectare și sunt protejate aici importante formațiuni geologice, o floră specială și un peisaj fascinant.

Cei care ajung în Borșa merg numaidecât și la Cascada Izvorul Cailor, despre care se spune că este cea mai înaltă cascadă din România și cea mai spectaculoasă din Munții Rodnei. Cu puțină planificare, puteți ajunge în Borșa în luna august, mai precis în a doua duminică din august când se desfășoară Festivalul Folcloric „Hora de la Prislop”, un eveniment plin de muzică populară, de veselie și de dansuri, care adună laolaltă turiști din Maramureș, din Bucovina și din Bistrița. Cu acest prilej, aflați despre Pasul Prislop că este unul dintre cei mai înalți din întreaga țară, cu altitudinea sa de 1416 metri. Pasul Prislop desparte Munții Rodnei de Munții Maramureșului.

Acum - Ofertă la sute de produse pe eMag.ro


EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*