Locuri turistice din România care merită vizitate:

Peștera Scărișoara, adăpostul celui mai mare ghețar subteran din România

Toată lumea a auzit de gheţarul aflat în Peştera Scărişoara, dar puțini știu că este adăpostește cel mai mare ghețar subteran din România și al doilea de acest gen din lume, primul aflându-se în Slovacia. Situată în zona vestică a României, la aproximativ 40 de kilometri de localitatea Câmpeni, în nord-vestul judeţului Alba, peştera Scărişoara are și ea legenda ei. Se spune că înăuntrul muntelui, în celălalt capăt al peşterii, trăia demult un balaur pe care localnicii îl numeau Șolomăț. La fiecare An Nou, în Ajun, oamenii locului spun că o fecioară era răpită de dragon și ascunsă în palatul său de gheață din interiorul peșterii.

[ngg_images source=”galleries” container_ids=”139″ display_type=”photocrati-nextgen_basic_imagebrowser” ajax_pagination=”0″ template=”default” order_by=”filename” order_direction=”ASC” returns=”included” maximum_entity_count=”500″]

Despre ghețarul de la Scărișoara vă dăm și câteva date interesante. Astfel, acesta se află la 1.165 metri altitudine, măsoară 750 de metri în lungime și 110 de metri în adâncime. Ghețarul are o vechime de aproximativ 4.000 de ani, cu o suprafață de 5.500 de metri pătrați, 80.000 de metri cubi în volum. Cercetările care s-au făcut aici au demonstrat că gheţarul de la Scărişoara are o vechime de aproximativ 10.000 de ani, fiind format în perioada ultimei glaciaţiuni.

Lungimea peșterei este de 750 de metri, dar numai o porţiune de aproximativ 250 de metri este amenajată pentru vizitatori, adâncimea ei ajungând la 110 metri. Dacă alegeți să vizitați această peșteră unică în România, veți începe prin a intra în Sala Mare, altfel spus o incintă care se deschide imediat după ce se intră în peşteră, şi în care se pot vedea peste 120 de stalagmite formate din gheaţă, care reprezintă principala atracţie turistică. După aceasta urmează Rezervaţia Mare, aflată în partea stângă şi la care se ajunge parcurgând galerie de 70 de metri lungime. Tot pentru vizitat este și Rezervaţia Mică, aflată la adâncimea de 105 metri, iar ultimele sectoare deschise pentru vizitatori sunt Catedrala şi Palatul Sânzienei. Spre deosebire de cele de dinainte, acestea două din urmă sunt alcătuite doar din rocă, iar gheață nu se găsește deloc aici.

Dacă mergeți în zonă, veți mai afla cu siguranță și multe alte legende, despre Zalmoxe și Decebal, despre dacii care foloseau peștera pentru a putea să se deplaseze repede pe sub munţi. Și aveți tot timpul să le aflați pentru că din comună se mai merge cale de vreo 15 kilometri până la peştera propriu zisă, așa că este timp berechet de ascultat povești, care te fac însă să te întrebi dacă nu cumva sunt reale.

După ce ai pătruns în peștere, înclini să le dai crezare tuturor celor care ți-au vorbit despre felul cum Zalmoxe însuși a fost aici, iar umbrele de pe pereții acesteia te fac să tresari, gândindu-te la dacii care par că încă se mai găsesc ascunși pe aici. Accesul turiştilor se face de-a lungul unui şir de scări metalice, iar coborârea se realizează pe o porţiune de aproximativ 50 de metri, traversând scară după scară. Deodată, în fața ochilor îți apare un peisaj desprins parcă din alte lumi, și… restul este poveste.

Acum, dacă ajungeți prin zonă, vă mai spunem să aveți grijă să aveți pantofi cu talpă cu aderenţă bună. Chiar dacă treptele sunt din grilaj metalic, de cum coborâţi devin foarte alunecoase. De asemenea, luaţi-vă o haină mai groasă pentru că în peşteră este cel mult 1 grad și nu uitați de o sticlă cu apă.

Măcar o dată în viață ar trebui să ajungeți la peștera Scărișoara pentru a avea șansa de a vedea ceva unic în țară. Data viitoare, când vă planificați vacanța, nu mai ezitați între destinații, vă asigurăm că merită!

0 0 voturi
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: