Stațiunea Băile Felix din comuna Sânmartin, județul Bihor

Statiunea Baile Felix este situata in partea de nord-vest a Romaniei, in judetul Bihor. Baile Felix este una dintre cele mai mari statiuni balneo-climaterice din Romania cu functionare permanenta.

Statiunea Baile Felix din comuna Sanmartin judetul Bihor

Statiunea balneoclimaterica Baile Felix se afla in judetul Bihor si face parte din comuna Sinmartin. Deasemenea, localitatea se afla in zona de Nord –Est a Romaniei, la o distanta de circa 22 de km fata de punctul de trecere in Ungaria, Bors si 9 km fata de resedinta judetului, Oradea. Statiunea se afla la o altitudine de doar 160 m, chiar in Campia Crisurilor si beneficiaza de un climat temperat moderat de ses, cu veri temperate si ierni blande datorita influentelor climatice mediteranene si a vanturilor de vest. Baile Felix este ideala pentru turismul balnear si isi asteapta turistii pe tot parcursul anului. Aici veti gasi conditii ideale pentru petrecerea unui concediu de relaxare, recreere si odihna. Va puteti caza la una dintre numeroasele pensiuni ce va pun la dispozitie stranduri cu ape termale (cel mai cunoscut este Apollo) si baze de tratament.

Apele termale din statiunea Baile Felix sunt benefice pentru tratarea unor afectiuni precum: afectiuni reumatismale inflamatorii (poliartrita reumadoida sau spondiloza anchilozanta), afectiuni reumatismale abarticulare, afectiuni reumatismale degenerative (spondiloza dorsala, cervicala, lombara sau poliartroza), afectiuni post – traumatice, afectiuni ginecologice, afectiuni neurologice centrale, afectiuni neurologice periferice sau afectiuni asociate (boli endocrine, boli de nutritie sau metabolism). Ca tipuri de proceduri sunt folosite kinetoterapia, electroterapia, hidroterapia, aerohelioterapia, bai calde cu ape minerale in bazine sau cazi, aerosoli, gimnastica medicala, sauna, bai de lumina sau cosmetica.

Pe langa numeroasele posibilitati de tratament enumerate mai sus, statiunea Baile Felix va ofera si alte oportunitati pentru turisti. Printre acestea se numara „Rezervatia Naturala Paraul Rece” pe care il puteti vedea chiar la intrarea in statiune, lacuri artificiale termale cu nuferi albi adusi din statiunea Baile 1 Mai (aflata la doar 3 km fata de Baile Felix) si cateva specii de Lotusi, aclimatizate, din cauza faptului ca au fost aduse tocmai din Africa (Nymphea Zanzibarena) India si Pakistan (Nelurnucifera) sau Asia si Africa (Aeibornia Crasepis). Deasemenea, tot in aceste lacuri artificiale, pe langa speciile de plante amintite in randurile anterioare, se afla si cateva specii de pesti ce prezinta culori si marimi diferite. In apropiere exista si cateva lacasuri de cult pe care le puteti vizita, iar dintre acestea amintim: Biserica Ortodoxa din Rontau, Biserica Ortodoxa si Biserica unita din Haieu, Biserica romano – catolica din Baile 1 Mai, Biserica greco – catolica din Baile Felix si Biserica de lemn din Brusturi.

Bine de stiut:

Desi este o localitate de mici dimensiuni, statiunea Baile Felix se plaseaza pe pozitia a doua intr-un clasament al statiunilor balneare de pe teritoriul tarii noastre, in ceea ce priveste numarul locurilor de cazare. Astfel, aici se pot caza peste 7000 de persoane. Pe primul loc in acelasi clasament se afla litoralul Marii Negre. Statiunea Baile Felix este totodata si cea mai mare statiune ce functioneaza permanent din Romania. Apele termale din aceasta zona erau folosite inca din anul 1000, atunci cand izvoarele termale au fost descoperite de calugarul Felix, iar de aici provine si denumirea de astazi a statiunii. Statiunea Baile Felix este cu siguranta o destinatie turistica din tara noastra pe care trebuie sa o vizitati cu prima ocazie.

Lasă un comentariu...

*