Castelul Haller din satul Coplean, județul Cluj

Castelul Haller din Coplean este situat în județul Cluj, fiind înscris pe lista monumentelor istorice din acest judeţ. Acesta mai este cunoscut și sub denumirea de castelul cu scoici, datorită ornamentelor de deasupra ferestrelor.

Castelul-Haller-din-satul-Coplean,-judetul-Cluj

Castelul a fost construit între 1725-1771, în stil baroc, de către guvernatorul Transilvaniei, Ioan Haller. Se spune că pentru ridicarea acestuia s-a folosit piatră adusă din castrul roman de la Cășeiu.

Inițial, castelul a fost construit în stil baroc, însă ulterior i-au fost adăugate şi ornamentații rococo. În 1920, castelul a luat foc, acoperișul baroc fiind distrus în întregime.

Până în 1948, castelul a aparținut familiei Haller de Hallerkö. Odată cu venirea la putere a regimului comunist, acesta a fost confiscat și transformat în CAP și spațiu pentru ateliere. După 1989, castelul a fost abandonat, în prezent fiind în stare de ruină. Urmașii familiei Haller au început demersurile necesare pentru restituirea castelului și a cinci hectare aparţinând fostului parc.

 

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*