Locuri turistice din România care merită vizitate:

Salina Turda din orașul Turda, județul Cluj

salina-turda-din-orasul-turda

Dovada hărniciei oamenilor din Potaissa stă încă vie atunci cândpășești pe culoarele întinse ale Salinei din Turda, unul dintre cel mai vizitate locuri din țară, un muzeu al mineritului nemaiîntâlnit, dar și loc fascinant care întotdeauna te îndeamnă să revii.
Sute de ani de muncă manuală, mii de oameni introduși în subterane pentru a scoate bucăți de sare, valoroase pe-atunci, care ajungeau să le asigure bucatele de peste zi. Mii de cai chinuiți care ședeau în mine ore întregi, vedeau lumina rar, iar atunci când pășeau din subteran vedeau încețoșat, greu, până ce viitorul lor rămânea în întuneric.

Odată pătruns în interior observi bucăți de sare, mai albă, mai închisă, remarci forme și fâșii bine conturate. Vezi locul puțului de extracție, te afli acolo unde minerii își rosteau rugăciunea, dar și în locul în care coborau cu toții în subteran, poți observa urmele strămoșilor noștri în așa-zisa „cămară de sare”. Sta ascunsă în subteran, prețuită astăzi de noi toți, creând un spațiu în care te poți recrea și în care te poți simți mai bine. Deși demult uitată ori folosită ca depozit de brânzeturi, salina a ajuns astăzi să fie vizitată de milioane de străini și români, deopotrivă, răsplătind parcă mâinile bătătorite ale minerilor.

Maria Simona Baciu, director general Turda Salina Durgău:

Am avut plăcerea de a fi vizitați de un număr impresionat de turiști din toate colțurile lumii.
Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei pentru a deveni un obiectiv turistic european sau chiar mondial, fac din mina noastă de sare un loc în care trecutul şi prezentul se întrepătrund armonios.

Culoarele lungi, dar atât de drepte și mult prea albe creează un spațiu captivant încă din prima clipă. Pe lângă proprietățile curative deja știute, ești surprins să descoperi un spațiu atât de frumos, conceput prin alianța dintre om și natură. Sute de metri parcurși în subteran îți dezvăluie o lume proaspătă, conservată atât de bine. Dâre paralele migălos tăiate pe pereţi de ciocanele tăietorilor de sare stau mărturie muncii istovitoare a necunoscuților care au trudit aici de-a lungul secolelor.
Ajungi în Sala Ecourilor (Mina Iosif), strigi și te simți copleșit, de hăul de la picioarele tale și de sunetul ce pare să nu mai contenească. Ca un răspuns din subteran, glasul tău capătă forța, de 16 ori îl reauzi și tot îl reauzi. E un ecou, e un strigăt, e speranță. Treci mai departe. Uluire – este singurul cuvânt ce poate descrie senzația pe care o trăiești – forța naturii și-a pus amprenta pe pereții atât de groși de sare, creând alveole ce se adâncesc pe zi ce trece, mai cu seamă în zilele de vară, când curenții calzi sunt purtați până aici, în inima salinei. Asemenea lor, pereților ce par să fie modelați de o mână dibace de sculptor, stalactitele își modifică structura în fiecare zi și crează forme ce te surprind și îți pun la încercare imaginația. Le urmărești de sus în jos, dintr-o parte într-alta, și te minunezi de măreția naturii.

Salina Turda, subiect de prima pagină pentru Daily Mail și Business Insider

Liftul panoramic situat în Mina Rudolf îți dezvăluie o înfățișare vie, între coloșii de sare. Copii, tineri, bătrâni – toți se încântă de pista de minigolf, pistele de minibowling, terenul de sport, amfiteatrul încăpător care permite luxul unor concerte inedite, locul de joacă ori caruselul. Salina trăiește, e locul în care te poți bucura în voie de tot ceea ce bătrânii noștri au reușit să realizeze prin muncă, trudă și sudoare.
Iar atunci când te afli la balconul acestei mine, vei observa adevărata splendoare a Minei Terezia, un loc în care te poți plimba cu barca, chiar în adâncul muntelui de sare. Nu ai cum sa nu remarci cascada de sare, o urmă a scurgerii apei, portița către frumos.
Băncuțele, ce stau cuminți în zone luminate, își așteaptă oaspeții, fie doar și pentru câteva momente. Un răgaz plăcut, împletit cu iz de sare în care să cuprindă dintr-o singură privire grandiosul spectacol subteran.
Nu departe se află Mina Ghizela. Locurile de repaus, amplasate de împrejurul său, le permite turiștilor să se relaxeze și sa beneficieze de proprietățile balneare ale sării. Astmul, întărirea sistemului imunitar, bronșitele cronice pot fi tratate prin acțiunea aerosolilor naturali existenți aici.
“La cetatea ce se cheamă Turda…” turiștii ajung în număr mare, confirmând istoria și frumosul din aceste locuri.

Bine de știut

Viteza de creştere a stalactitelor este de cca 2 cm/an, iar lungimea maximă până la care se pot dezvolta este de cca 3 m.
Condiţiile de microclimat ale minei de sare Turda permit abordarea terapeutică şi profilactică a mai multor tipuri de îmbolnăviri.
Crivacul are anul construcţiei sale sculptat pe axul maşinii – 1881. Este singurul utilaj de acest tip din toate salinele din România şi probabil şi din Europa care se păstrează pe locaţia lui iniţială.
Proprietățile salinei trebuie testate atunci când starea de sănătate este optimă? Dacă suferi deja de o răceală este contraindicat să vizitezi salina.

salina-turda-din-orasul-turdaIstoric Salina Turda:


Obiective principale de vizitat la Salina Turda:

Program de vizitare Salina Turda:

Tarif vizitare Salina Turda:

În apropiere de Salina Turda mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Salina Turda:

Tel: –

Email: –

Web: –
Adresa Salina Turda:

Localitate: –

Strada: – nr. –

GPS: –
Cum se ajunge la Salina Turda:


[geo_mashup_map]
Galerie foto Salina Turda:
Ai vizitat Salina Turda?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Salina Turda?

5 1 vot
Article Rating
Subscribe
Notify of
guest

0 Comments
Inline Feedbacks
Vedeti toate comentariile
Distribuie: