Biserica Cuvioasa Paraschiva din comuna Dobra, județul Hunedoara

Biserica de zid cu hramul „Cuvioasa Paraschiva” din Lapusnic, comuna Dobra, judetul Hunedoara, este un vechi monument romanesc zidit in piatra in secolul al XVII-lea

Edificiul actual are plan dreptunghiular, cu o absida semicirculara nedecrosata si un turn-clopotnita masiv. Este rezultatul a trei etape constructive distincte, tradate si de grosimea diferita a zidurilor.

Din faza initiala, corespunzatoare mijlocului secolului al XVII-lea, dateaza doar o parte a naosului, la origine cladire civila, donata de vaduva Maria de Lazar.

Etapei secunde, din prima jumatate a secolului al XVIII-lea, ii apartine adosarea altarului actual si alungirea navei; pe bolta este insemnat „1726 martie 26”, iar pe clopotul mic anul 1728.

Pronaosul si clopotnita se datoreaza altui santier de renovare, desfasurat in perioada 1832-1843. Pe fatada nordica a turnului s-a pastrat fragmentar textul unei pisanii din 1843.

Lacasul a fost impodobit, la nivelul boltei comune a navei si a altarului, cu un valoros vesmant mural, realizat in anul 1726, pe o captuseala de scanduri. Un alt pictor anonim a reimpodobit biserica in 1817. Decorul iconografic se afla astazi intr-o avansata stare de degradare.

biserica-cuvioasa-paraschiva-din-sat-lapusnic-comuna-dobra-bimturismIstoric Biserica Cuvioasa Paraschiva din satul Lapusnic:

Biserica figureaza, inca din 1948, pe lista monumentelor istorice.

Obiective principale de vizitat la Biserica Cuvioasa Paraschiva:

Program de vizitare Biserica Cuvioasa Paraschiva:

Tarif vizitare Biserica Cuvioasa Paraschiva:

În apropiere de Biserica Cuvioasa Paraschiva mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Contact Biserica Cuvioasa Paraschiva din satul Lapusnic:

Tel: –

Email: –

Web: –

Adresa Biserica Cuvioasa Paraschiva din satul Lapusnic:

Localitate: –

Strada: -nr. –

GPS: –

Cum se ajunge la Biserica Cuvioasa Paraschiva:

Galerie foto Biserica Cuvioasa Paraschiva din satul Lapusnic:

Ai vizitat Biserica Cuvioasa Paraschiva?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Biserica Cuvioasa Paraschiva?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*