Mănăstirea Galata din orașul Iaşi, județul Iași

Mânăstirea Galata este o mânăstire de maici care au ca principală îndeletnicire pe lângă cea a slujirii Domnului – confecţionarea de vestminţe bisericeşti. Acestea locuiesc în chiliile din spatele bisericii, construite în acelasi an cu mânăstirea.

Din punctul de vedere al arhitecturii aceasta prezintă destul de bine conservat stilul moldovenesc. Brâurile înalte, faţadele şi arcadele corespund acestui stil care a caracterizat mai toate monumentele locului în acele timpuri.

Ceea ce impresionează în aspectul Mânăstirii Galata este turla pronaosului. Aceasta are ca elemente de susţinere trei registre – o noutate în arhitectura românească din acele vremuri. Tot ca element de noutate se prezintă şi naosul care este separat de gropniţă printr-o serie numeroasă de arcade susţinute de stâlpi groşi şi rotunjiţi.

Hramul mânăstirii este „Înălţarea Domnului”.

manastirea-galata-din-orasul-iasi-flickrIstoric Mânăstirea Galata din Iaşi:

Mânăstirea Galata a fost ridicată în perioada 1579-1584 de către domnitorul Petre Şchiopul din Moldova. Numele Mânăstirii Galata a fost dat prin inspiraţie cu un cartier destul de celebru al Constantinopolului.

De-a lungul timpului, Mânăstirea Galata a trecut prin grele încercări. Imediat dupa construcţie, biserica din curtea Mânăstirii s-a dărâmat, lucru ce l-a determinat pe domnitor să dea ordin să se mai construiacă o biserica mai mare. Un alt eveniment nefast a fost acela al anului 1762, atunci când întreaga pictură a Mânăstirii Galata a fost distrusă în urma unui incendiu destul de puternic. Cu toate acestea, Vasile Dubrovski a dat ordin în anul 1811 pentru a i se reface toată pictura.

Obiective principale de vizitat Mânăstirea Galata:

Odată ajunşi la Mânăstirea Galata mai puteţi admira un alt element istoric important al vremii – Palatul domnitorului Petru Şchiopu, bine păstrat şi în timpurile noastre datorită reabilitării întregului ansamblu de construcţii ce aparţin mânăstirii.

În plus, puteţi vedea turnul clopotniţă şi zidul de incintă.

Program de vizitare Mânăstirea Galata:

Tarif vizitare Mânăstirea Galata:

În apropiere de   Mânăstirea Galata mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Mausoleul Eroilor din Iaşi, Biserica Sfântul Vasile Nicolina

Contact Mânăstirea Galata din Iaşi:

Tel: 0232 224 545

Email:  –

Web:  –

Adresa Mânăstirea Galata din Iaşi:

Localitatea: Iaşi

Strada: Mânăstirii nr.4

GPS:  47° 8′ 47″ N,  27° 34′ 8″ E

Cum se ajunge Mânăstirea Galata:

Este situată în mijlocul oraşului Iaşi, pe dealul Galata, aflat la altitudinea de 100 de metri.

Galerie foto din Mânăstirea Galata din Iaşi:

Ai vizitat Mânăstirea Galata?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la Mânăstirea Galata?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*