Hidrocentrala Porțile de Fier 1 din județul Mehedinți

Hidrocentrala Portile de Fier 1 este situata in judetul Mehedinti, in apropierea localitatii Gura Vaii.

Hidrocentrala Portile de Fier 1 din judetul Mehedinti - flickr

Lacul de acumulare Portile de Fier 1 reprezinta cea mai mare amenajare hidrotehnica din lungul Dunarii si din Romania, fiind realizat in spatele barajului de la Gura Vaii, care are o inaltime de 60,6 m. Lacul are o lungime de 130 km, o suprafata medie de 700 kmp si un volum mediu de 12 kmc.

Portile de Fier este numele unui defileu pe fluviul Dunare. Face parte din granita dintre Serbia si Romania. In sensul larg, reprezinta 134 km din cursul Dunarii, in sensul mai ingust doar barajul hidroelectric din apropierea orasului romanesc Orsova. La est de Portile de Fier, in apropiere de orasul Drobeta-Turnu Severin se afla podul lui Traian. De asemenea fluviul separa Muntii Carpati de Balcani. Un nume alternativ romanesc pentru ultima parte este Clisura Dunarii. In Serbia defileul este cunoscut sub numele de Derdap fiind un parc national, iar ultima sectiune numindu-se Derdapska klisura.

Densitatea scazuta a populatiei, precum si gradul ridicat de naturalitate determina cresterea importantei Parcului Natural Portile de Fier pentru activitatile de recreere, iar dominanta padurii si gradul ridicat de izolare fata de influentele urbane contribuie la cresterea activitatii Parcului Natural Portile de Fier.

In arealul parcului traiesc specii de plante si animale cu importanta majora atat pentru Romania cat si pentru Europa. Specia Tulipa hungarica (laleaua cazanelor) este endemica, crescand pe abrupturile din zona Ciucaru Mare (Cazanele Dunarii), fapt pentru care este specie strict protejata de lege. Dintre celelalte specii strict protejate, mai amintim: Testudo hermanni boettgeri (broasca testoasa de uscat), Vipera ammodytes (vipera cu corn), Canis lupus (lupul), Lacerta viridis (gusterul), Ruscus aculeatus (ghimpele), Campanula crassipes (clopoteii Cazanelor), Daphne laureola, Taxus baccata si multe altele.

Bine de stiut:

Pe malul lacului puteti gasi cazare si terase linistite, iar accesul in Parcul National Portile de fier se face cu acordul Administratiei Parcului.

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*