Templul Israelit din orașul Târgu Mureș, județul Mureș

Templul Israelit din Târgu Mureș are o vechime considerabilă, fiind unul dintre cele mai vechi monumente istorice de origine evreiască din Târgu Mureș.

Templul Israelit reprezintă un principal punct de atracție pentru turiștii veniți în Târgu Mureș, mai ales prin robustețea construcției. Turlele de dimensiuni impresionante, dar și cupolele impunătoare reprezintă un stil arhitectural unic în țară.

Atunci când păsești în interiorul Templului Israelit nu au cum să nu remarci rozetele florale, cupolele împunătoare, dar și lucrătura dantelată, păstrată de către autorități încă de pe vremea construcției sale. Potrivit specialiștilor acesta încearcă să facă trecerea dinspre stilul romanic spre cel gotic, aducând unele elemente noi din stilul baroc.

Templul Israelit din Târgu Mureș are o capacitate de 522 de locuri, bărbații fiind așezați la parterul clădirii, iar femeile în lojele acestuia ce cuprind un număr de 238 locuri din totalul capacității.

Bine de știut:

Templul Israelit din Târgu Mureș mai este cunoscut sub denumirea de Templul Mare al localității.

templul-israelit-din-orasul-targu-mures-wikimediaIstoric Templul Israelit din Târgu Mureș:

Templul Israelit din Târgu Mureș a fost construit în anul 1900 de către o comunitate de origine evreiască ce purta numele de “Status Quo”.

Obiective principale de vizitat la Templul Israelit:

Potrivit istoricilor, în Târgu Mureș au fost deportați cei mai multi evrei de peste hotare, provenind din lagărele naziste. Tocmai de aceea, în cinstea lor, în interiorul Templului vom putea remarca o placă din marmură albă, așezată asemenea unui monument, închinată fiind în cinstea evreilor din acele vremuri.

Pe placa comemorativă este scris cu litere mari: „Numărul Sfinților (martirilor) din orașul nostru este de 5.943 și piatra din zid strigă de durere și tot poporul evreu deplânge exterminarea părinților noștri și a celor dragi nouă care au fost sacrificați și arși la Auschwitz în anul 6704 (1944)”.

Program de vizitare Templul Israelit:

Luni – Duminică: 9:30 – 12:30

Tarif vizitare Templul Israelit:

În apropiere de  Templul Israelit mai puteți vizita următoarele obiective turistice:

Muzeul Județean Mureș, Monumentul Soldatului Necunoscut, Teatrul Național Târgu Mureș, Monumentul Ostașului Român

Contact  Templul Israelit din Târgu Mureș:

Tel:  0265.261.810

Email:  –

Web: –

Adresa  Templul Israelit din Târgu Mureș:

Localitate: Târgu Mureș

Strada: Aurel Filimon, nr.23

GPS:   –

Cum se ajunge la  Templul Israelit:

Se gășeste foarte aproape de Muzeul Județean Mureș

Galerie foto  Templul Israelit din Târgu Mureș:

Ai vizitat  Templul Israelit?

Ce ți-a plăcut cel mai mult la  Templul Israelit?

EU IUBESC ROMÂNIA PE FACEBOOK

Lasă un comentariu...

*