Sursa foto: https://drive.google.com/file/d/1m4IYs_8rFo8mf8CxNmQJGlXYwkV3Sk_e/view?usp=share_link
O sarcină la termen durează între 38 – 40 săptămâni. acestea sunt grupate în trei trimestre, iar primul dintre ele se întinde de la momentul fertilizării ovocitului până în săptămâna 12 de sarcină. Multe viitoare mămici au o mulțime de întrebări legate de primele săptămâni după concepție, acest articol având ca scop să te ajute să înțelegi ce schimbări se petrec în această perioadă.
1. Este perioada cea mai bogată în controale medicale
Consultația la medicul obstetrician trebuie programată imediat ce ai aflat că ești însărcinată. În primul trimestru de sarcină vei avea de făcut o serie de investigații esențiale pentru monitorizarea atentă a unei sarcini sănătoase:
- Ecografia de confirmare a sarcinii;
- Testul Babeș-Papanicolau;
- Analize pentru o serie de infecții cu transmitere sexuală, HIV și hepatită;
- Analize de sânge pentru identificarea anemiei și a altor eventuale probleme de sănătate, inclusiv afecțiuni tiroidiene;
- Determinarea greutății și tensiunii arteriale;
- Morfologia fetală pentru trimestrul 1 la clinica Donna Medical Center sau la o altă clinică specializată din orașul tău, pentru identificarea riscului de boli genetice [1].
2. Simptomele încep deja să se instaleze
Deși bebe abia măsoară câțiva centimetri la finalul primului trimestru de sarcină, schimbările prin care trece organismul tău sunt importante și se datorează, în principal, noului echilibru hormonal cu care va trebui să te obișnuiești. Hormonii de sarcină au impact asupra fiecărui organ din corp, iar cele mai multe dintre viitoarele mămici se plâng de simptome ca:
- Oboseală;
- Grețuri și vărsături;
- Senzație de indigestie;
- Schimbări de dispoziție aparent inexplicabile;
- Sâni sensibili și dureroși;
- Arsuri gastrice;
- luare rapidă în greutate;
- Dureri de cap;
- Nas înfundat;
- Diverse pofte alimentare;
- Sensibilitate la mirosuri;
- Constipație;
- Aversiuni alimentare proaspăt instalate [2].
Evident, nu e obligatoriu să percepi toate aceste simptome; unele femei se simt minunat pe toată perioada sarcinii. În cazul în care ai, totuși, ceva probleme legate de alimentație, specialiștii au observat că alimentele sărate și picante sunt mai bine tolerate decât cele dulci și să mesele mici și frecvente reușesc să reducă stările de greață.
3. E cea mai sensibilă perioadă pentru viitorul bebeluș
La sfîrșitul primului trimestru de sarcină, bebelușul tău va măsura abia câțiva centimetri, dar va fi complet dezvoltat din punct de vedere al organelor interne. Ele mai au cale lungă până la a se maturiza suficient pentru a-l putea susține pe bebe în viață în afara mediului intrauterin, dar sunt formate și prezente la sfârșitul celor 12 săptămâni.
În primul trimestru de sarcină se formează sistemul nervos: creierul și măduva spinării. După 6 săptămâni de sarcină, inima bebelușului poate fi ascultată în momentul efectuării ecografiei.
Încă din primele săptămâni după concepție încep să se formeze mugurii brațelor și ai picioarelor, iar începând din săptămâna opt apar degetele de la mâini și picioare. La sfârșitul primului trimestru, inclusiv organele sexuale ale viitorului bebeluș sunt complet formate [3].
4. Lucruri de evitat pentru un bebeluș și o sarcină sănătoasă
Există unele alimente și unele obiceiuri care țin de stilul de viață la care e preferabil să renunți în perioada sarcinii, pentru a reduce riscul de apariție a unor probleme de sănătate:
- Exercițiul fizic intens sau activitățile care ar putea determina traumatisme abdominale;
- Consumul de alcool, fumatul, folosirea drogurilor;
- Consumul de cofeină trebuie limitat la o ceașcă pe zi;
- peștele crud și afumat;
- Peștele oceanic, care are o concentrație ridicată de mercur;
- curățarea litierei pisicii;
- Laptele și lactatele nepasteurizate;
- Produsele din carne tocată [4].
5. Este la alegerea ta când să anunți prietenii sau familia
Nu trebuie să simți nici un fel de presiune legată de momentul în care e bine să anunți familia despre sarcină. Unele femei preferă să anunțe pe toată lumea din momentul primului test de sarcină pozitiv; altele vor să aștepte până la finalul primului trimestru ca să se asigure că totul decurge conform planului. Este dreptul tău să decizi care e varianta care ți se potrivește cel mai bine [5].
Primul trimestru de sarcină este o perioadă aglomerată pentru mami și bebe. Asistența medicală de calitate este esențială pentru ca sarcina să decurgă bine și fără incidente.
Bibliografie:
1. Australia, Healthdirect. “First Trimester.” Www.pregnancybirthbaby.org.au, 9 Sept. 2020, www.pregnancybirthbaby.org.au/first-trimester, accesat la 7.02.2023;
2. “First Trimester of Pregnancy: What to Expect.” Cleveland Clinic, my.clevelandclinic.org/health/articles/9699-first-trimester, accesat la 7.02.2023;
3. Mayo Clinic. “First Trimester Pregnancy: What to Expect.” Mayo Clinic, 2017, www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/pregnancy-week-by-week/in-depth/pregnancy/art-20047208, accesat la 7.02.2023;
4. “The First Trimester.” JOHN HOPKINS MEDICINE, 2019, www.hopkinsmedicine.org/health/wellness-and-prevention/the-first-trimester, accesat la 7.02.2023;
5. “The First Trimester of Pregnancy.” Healthline, 2014, www.healthline.com/health/pregnancy/first-trimester, accesat la 7.02.2023.